Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

'Alleen Timmermans kan kabinet met Wilders verhinderen'

Alleen een strategische stem op Frans Timmermans kan er voor zorgen dat de PVV van Geert Wilders niet meeregeert de komende kabinetsperiode. Dat zegt GroenLinks-PvdA-kandidaat Geert Gabriëls in het programma De Stemming.

Gabriëls hoopt op een tweestrijd tussen Wilders en Timmermans de komende dagen. De reactie van Gabriëls volgt op een peiling van Maurice de Hond, waarin de PVV samen met de VVD de meeste stemmen scoort.

Uitsluiten

"Hij is de enige van de koplopers in de peilingen die Wilders uitsluit. De VVD kan ook de grootste partij worden, maar Dilan Yesilgöz houdt de poort open voor Wilders. Als de VVD de grootste wordt, sluit de PVV dus mogelijk aan als partner of met gedoogsteun. Daarom is er alleen kans op een kabinet zonder Wilders als mijn partij de grootste wordt", aldus Gabriëls, die als 15e op de lijst staat van GroenLinks-PvdA.

Debat van het Zuiden

Wilders nam zaterdagavond een hoofdrol in het Debat van het Zuiden, waarin dossiers uit de provincies Limburg, Brabant en Zeeland werden besproken. Rob Jetten vertolkte het progressieve tegengeluid bij afwezigheid van Frans Timmermans, wat zich direct vertaalde in forse steun voor D66 onder de zwevende kiezers in de uitzending. "Die rol moet GroenLinks-PvdA de komende dagen gaan vervullen", zo zegt Gabriëls .

Europa

In het programma AvondGasten Europa stelde Gabriëls dat Timmermans van de koplopers in de peilingen ook de meeste statuur heeft om in Europa effectief te kunnen opereren. Volgens Esther de Lange, vicevoorzitter van de Europese christendemocraten (EVP) begrepen veel van haar Europese collega's niet hoe NSC zo hoog in de peilingen kon staan, zonder uitsluitsel te geven over de premierskandidaat. "Politiek gaat ook om macht om je idealen te verwezenlijken", aldus De Lange. "Onze voorman is daarvoor uitermate geschikt", zo zegt Geert Gabriëls in AvondGasten Europa.

Deel artikel: