Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

Situatie Zuyderland gaat lijsttrekkers aan het hart

De toekomst van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen werd donderdagavond besproken in het verkiezingsdebat op SBS. Een Heerlenaar in het publiek liet weten zich zorgen te maken over het mogelijk verdwijnen van het ziekenhuis.

De lijsttrekkers Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC), Geert Wilders (PVV) en Frans Timmermans (GL-PvdA) gingen met elkaar in debat.

Humane plicht

Ze kregen een vraag uit het publiek van Martin van der Heijden uit Heerlen die naar eigen zeggen een abonnement heeft op het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Van der Heijden, oud-mijnwerker, lijdt onder andere aan COPD en heeft hartklachten. Hij gaat op zijn scootmobiel naar het ziekenhuis toe en is bezorgd dat hij dat dit straks niet meer kan als het ziekenhuis in Heerlen gaat sluiten. "Vindt u niet dat wij in Heerlen een compleet, volwaardig ziekenhuis moeten blijven houden? Hebben wij dat niet verdiend vanuit het verleden en is dat geen humane plicht om ervoor te zorgen dat streekziekenhuizen nooit weggaan? Als kapitaal boven humaniteit gaat, dat is Nederland onwaardig", aldus de Heerlenaar.

Personeelstekort

Yesilgöz reageerde daar als eerste op: "Ik zou u honderd procent zeker een volwaardig ziekenhuis gunnen, maar de reden dat het dreigt weg te gaan heeft te maken met personeelstekort. Want u wilt ook goede zorg krijgen, maar er zijn geen mensen. En dat is op heel veel plekken in Nederland het probleem. We moeten ervoor zorgen dat we meer mensen met een goede opleiding krijgen en mensen meer willen gaan werken", legde ze uit. Dat wil ze bijvoorbeeld bereiken met een bonus voor medewerkers die meer uren willen maken.

Yesilgöz: "Op het moment dat het ziekenhuis toch zou moeten sluiten, maar waar ik alles aan wil doen om dit te voorkomen, dan vind ik dat er met u en de omgeving gesproken moer worden over hoe dat probleem opgelost moet gaan worden." Want het kan volgens Yesilgöz niet zo zijn dat mensen zoals Van der Heijden nergens naar toe kunnen, maar het openhouden van een ziekenhuis zonder mensen, heeft ook geen zin. Ze sloot haar betoog af met dat het nooit haar wens is dat een ziekenhuis moet sluiten.

Marktwerking

Wilders haakte in op de woorden van Yesilgöz, maar vond wel dat de VVD medeverantwoordelijk is voor het 'omvallen' van streekziekenhuizen: "We moeten ervoor zorgen dat de marktwerking in de ziekenhuiszorg stopt. Dat niet de spoedeisende hulp verdwijnt. Dit kan bijvoorbeeld door deze uit de marktwerking te halen. Op die manier kunnen streekziekenhuizen blijven bestaan en mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. We hebben een ereschuld aan mensen zoals u", verwees Wilders naar Van der Heijden. "U moet die zorg krijgen." Wilders pleitte daarnaast er nog voor dat zorgmedewerkers veel minder tijd kwijt zouden moeten zijn aan administratieve taken. Als dat gehalveerd zou worden, dan komen er zonder dat er mensen aangenomen hoeven te worden er opeens 100.000 banen bij.

Ereschuld aan die streek

Timmermans benadrukte dat mensen in de Oostelijke Mijnsteek recht hebben op een volwaardig ziekenhuis. "Mensen in de Oostelijke Mijnstreek hebben steeds meer zorg nodig. Heerlen verdient een volwaardig ziekenhuis. Dat is onze ereschuld aan die streek. Want deze streek is het allerbelangrijkste geweest voor de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Mensen zoals Van der Heijden hebben een grote prijs betaald voor hun gezondheid. Die mensen mogen wij nooit in de steek laten." Toch zei Timmermans zijn ogen niet te willen sluiten dat de zorg steeds meer geld gaat kosten.

Wilders stelt voor om 'met zijn vieren' af te spreken dat het ziekenhuis in Heerlen openblijft. De andere aanwezigen lijken daarmee in te stemmen, maar vullen elk op hun eigen manier in wat ze ermee bedoelen.

Toekomst Zuyderland

Het besluit over de toekomst van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen laat nog enkele maanden op zich wachten. Het ziekenhuis gaat eerst, samen met zorgverzekeraar CZ, in gesprek met inwoners en andere belanghebbenden uit de regio's Parkstad en Westelijke Mijnstreek. Een van de plannen is om het beddenhuis in Heerlen nagenoeg te laten verdwijnen wat zou betekenen dat vanaf 2030 de spoedeisende hulp en 24-uurszorg geconcentreerd worden in Sittard-Geleen. Heerlen zou dan een centrum voor dagbehandeling worden.

Deel artikel: