Dit is een nieuwsbericht van
L1mburg
Aangepast

Huizen Hout-Blerick moeten wijken voor het water

In buurtschap Laerbroeck in Hout-Blerick moeten 13 woningen binnen enkele jaren worden gesloopt om de Maas meer ruimte te geven.

Een bestuursovereenkomst die dinsdag in Den Haag werd ondertekend door minister Mark Harbers brengt het project Baarlo Hout-Blerick een stuk dichterbij.

Dijken verplaatst

Met het totale project is een bedrag van 120 miljoen euro gemoeid. De dijken in het gebied worden versterkt en verplaatst richting de bebouwde kom waardoor er 90 hectare - ruim 130 voetbalvelden- meer ruimte is voor het water van de Maas. Dat levert lagere waterstanden op in de rivier. Vooral stroomopwaarts is dat goed te merken. In de omgeving van Roermond is dat ongeveer 3 tot 4 centimeter. Dat lijkt weinig, maar is veel.

Gegijzeld in eigen huis

De tientallen bewoners in het buurtschap weten al lang dat ze weg moeten, maar de onzekerheid blijft knagen. Bewoner Jan Keunen kocht acht jaar geleden een vervallen woning op een groot perceel. Toen de aannemer klaar was met verbouwen, kreeg hij te horen dat het gebied een andere bestemming krijgt. Hij kijkt nu nog niet uit naar een andere woning. Jan Keunen: "Dat heeft geen zin. Ik weet niet of ik wegga of wanneer ik weg moet. Ik kan niks anders kopen omdat er nog zoveel onduidelijkheid is. Ik voel me gegijzeld in mijn eigen huis. "

Onteigenen

Waterschap Limburg heeft alle begrip voor de emoties bij de betrokkenen. Omgevingsmanager Marita Cals: "We proberen samen met bewoners tot de beste oplossing te komen. Maar komen we er niet uit, dan gaan we onteigenen. Het is nogal wat. Je zult hier maar wonen en je moet weg. Wij kunnen pas echt duidelijkheid verschaffen eind 2026 als er een projectbesluit ligt. Die onduidelijkheid vreet aan mensen en dat leidt tot ongenoegen."

Deze woning moet verdwijnen om ruimte te bieden aan de Maas

Deel artikel: