Dit is een nieuwsbericht van
L1mburg
Aangepast

'Verbod op loden kogels doodsteek voor schutterswereld'

Europarlementariër Jeroen Lenaers maakt zich zorgen over het aanstaande verbod voor het gebruik van loden kogels in de schietsport. "Dat zal de doodsteek zijn voor de Limburgse Schutterswereld."

De CDA'er uit Stramproy heeft daarom een brief geschreven aan Eurocommissaris Frans Timmermans. Lenaers doet een dringend beroep op zijn provinciegenoot om schutterijen op te laten nemen in de lijst van uitzonderingen.

Eeuwenoude traditie

"De Limburgse cultuur en tradities gaan ons beiden aan het hart", stelt hij. "Hele dorpen leven ieder jaar toe naar het 'Konings'-schieten en het OLS. Een verbod op het gebruik van loden kogels zal het einde van deze eeuwenoude traditie betekenen."

Lenaers vindt dat de schutterijen daarom als uitzondering opgenomen moeten worden. "De schutterswereld maakt al decennia gebruik van loden kogels en wordt steeds effectiever in het afvangen en hergebruik van lood."

Verbod op loden kogels

Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) roept de Europese Commissie in een rapport op om het gebruik van loden kogels in de jacht en schietsport te verbieden. Het lood zorgt voor risico's voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Daarom zou het verboden moeten worden.

Deel artikel: