Dit is een nieuwsbericht van
L1mburg
Aangepast

Limburgse boeren over A2 onderweg naar protestactie

Vanuit Nederweert zijn woensdagochtend rond 10:30 uur een stuk of tien boeren de A2 op gereden om in de Bilt te gaan protesteren tegen de veevoermaatregel die de stikstofuitstoot moet terugdringen.

Dat laat een woordvoerster van Rijkswaterstaat weten. De boeren zijn onderweg naar een protest bij De Bilt tegen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut heeft namelijk voorgesteld om het gebruik van eiwit in veevoer te verminderen.

Waanzinmaatregelen

"Bij Eindhoven sluiten ook nog boeren uit Ysselsteyn aan", laat varkenshouder Arjan van Leeuwen uit Nederweert-Eind weten. Hij is ook onderweg richting de Bilt om te protesteren tegen wat hij 'waanzinmaatregelen' noemt.

Scherpst van de snede

"We voeren al op het scherpst van de snede." De discussie met de overheid gaat over het eiwitgehalte in het veevoer. Limburgse boeren hebben grote moeite met de limiet die landbouwminister Carola Schouten naar aanleiding van het RIVM-voorstel wil stellen. De demonstrerende boeren hebben geen vertrouwen in de stikstofmetingen van het RIVM en in het landbouwbeleid van het kabinet dat op die metingen is gebaseerd.

Schiphol

Van Leeuwen vindt dat eerst de bedrijven aangepakt moeten worden die zónder vergunning stikstof uitstoten. "We hebben geld betaald voor de rechten om stikstof uit te mogen stoten. Er zijn grote industriebedrijven die ook massaal uitstoten en daar niet eens en vergunning voor hebben. Schiphol heeft er ook geen vergunning voor."

Auto

De boeren zijn niet met de tractor, maar met de auto onderweg naar Biltse Rading om te demonstreren. Behalve uit het zuiden zijn ook vele tientallen boeren uit het noorden van het land zijn woensdagochtend vertrokken naar het protest bij De Bilt. Ze rijden in een langzaam konvooi over de wegen.

Farmers Defence Force

Of ze ook traag over snelwegen gaan rijden, wilde regiocoördinator Lucinda de Haan van Farmers Defence Force voor vertrek niet zeggen. "We willen er op tijd zijn en we rijden door zonder te stoppen en zonder gedoe. De sfeer is gemoedelijk en iedereen heeft het doel voor ogen: aandacht vragen voor de veevoermaatregel en het meten met twee maten door het RIVM", aldus De Haan.

Toeterend

Ongeveer honderd boeren uit Friesland, de Kop van Overijssel en Flevoland hadden zich verzameld bij het dorp Bant in de Noordoostpolder. Veel boeren hebben speelgoedtrekkers op het dak van de auto gebonden. Onderweg willen ze toeterend aandacht vragen voor de actie. Ze zijn volgens De Haan teleurgesteld dat ze niet met trekkers mogen komen. De Veiligheidsregio Utrecht had het gebruik van landbouwvoertuigen bij het protest verboden.

A28

Vanuit Drenthe zijn zo'n honderd boeren per auto onderweg naar De Bilt. Ze verzamelden in Geesbrug (gemeente Coevorden) en Hoogeveen. In Rogat bij Meppel stond een bus klaar om actievoerders mee te nemen, maar niemand stapte in. De boeren reden langzaam over de A28.

Speelgoedtrekkers

Ze toeterden en hadden vlaggen, aanhangers en een caravan bij zich. Sommige auto's waren getooid met speelgoedtrekkers, strobalen en borden met teksten als Boer Lives Matter en 'wees trots op onze boeren'. Ze vragen op die manier aandacht voor hun actie over veevoermaatregelen waar zij het niet mee eens zijn. In Assen staan tractoren bij de A28 opgesteld.

Deel artikel: