Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

Kloosterbibliotheek Sint Odiliënberg bedreigd door water

Het klooster in Sint Odiliënberg is zaterdag verrast door hoogwater. Tientallen dorpelingen en de brandweermensen zijn bezig om de boeken uit de kloosterbibliotheek te redden.

"We hebben eerst zelf geprobeerd het water weg te scheppen en te pompen", vertelt zuster Johanna van Priorij Thabor. Ze was 33 jaar advocaat in Rotterdam, maar koos voor een kloosterleven in Limburg.

Verrast door water

De acht zusters die in het klooster verblijven, zagen zaterdagochtend al aan de tegels in het klooster dat er water zat aan te komen. Een dag eerder werden aan één kant van het klooster nog zandzakken neergelegd. "Alleen kwam het water van de andere kant vandaag", vertelt de zuster.

Volgens de kloosterlinge is de Roer stabiel, maar het water in meertjes en vertakkingen van de Roer lijkt toch nog onvoorspelbaar. De situatie lijkt stabiel rond 17:30 uur maar het water is nog steeds woest, vertelt de zuster.

In de bibliotheek liggen kerkelijke documenten en oude boeken. "Dat is kerkelijk erfgoed", vertelt een andere zuster. "Dat kun je niet vervangen met een verzekering." De brandweer en andere vrijwilligers hebben inmiddels een menselijk lint gemaakt om zo de boeken uit de bibliotheek vanuit de kelder naar boven te verplaatsen.

Zusters zijn dankbaar

"Er komen steeds meer mensen bij om te helpen", vertelt zuster Johanna, die zegt dat ook andere mensen welkom zijn om te komen helpen. "We zijn erg dankbaar dat brandweer en vrijwilligers de boeken prioriteit willen geven. Nooit gedacht dat zoveel mensen zoveel moeite willen doen."

Het Kerkplein in Sint Odiliënberg, waaraan het klooster ligt, staat onder water door de Roer:

Deel artikel: