Dit is een nieuwsbericht van
L1mburg
Aangepast

Je gratis laten testen in Duitsland: zo doe je dat

Nederlanders die in Duitsland werken of studeren kunnen zich nu gratis in Duitsland laten testen. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

Duitsland heeft de regels eind vorige week aangepast, nadat er veel kritiek kwam op de negatieve test, die grenspendelaars verplicht bij zich moeten hebben. Maar de werknemer moest wel zelf voor de kosten opdraaien. Dat hoeft nu niet meer.

Online

Wie kan aantonen dat hij of zij in Duitsland werkt of studeert, kan online een afspraak maken bij een teststraat in Duitsland.

Bevestiging

De bevestiging per mail kan dan worden getoond mocht er een grenscontrole zijn. De politie weet dan dat je onderweg bent naar een testcentrum. Als de uitslag negatief is, moet je officieel de bevestiging daarvan nog naar de Duitse politie sturen. De test is 72 uur geldig. Daarna moet je dus weer een nieuwe coronatest laten doen.

Niet essentieel

Voor niet-essentiële reizen moet je in Nederland al een coronatest laten doen bij een commerciële teststraat. De prijzen daarvan verschillen nogal. De negatieve uitslag kun je dan bij een eventuele controle aan de grens laten zien. Niet-essentiële reizen worden op dit moment sowieso afgeraden tussen beide landen.

Hoogrisicogebied

Hoelang dit beleid gaat duren, is afhankelijk van het aantal besmettingen in Nederland. Als dat omlaag gaat, zal ons land niet langer een hoogrisicogebied zijn en dan is vrij verkeer tussen Nederland en Duitsland weer een stuk makkelijker.

Mocht je zonder afspraak of zonder negatieve test naar Duitsland gaan, dan riskeer je overigens een flinke boete.

Deel artikel: