Negentig zakken afval ingezameld rond Maas Roermond
Een groep vrijwilligers heeft zondagochtend in enkele uren tijd negentig volle zakken met zwerfafval uit twee bosjes langs de Maas bij Roermond gehaald.
De opruimactie was een initiatief van Roermondenaar Dion Nijskens. Voor hem zijn duurzaamheid en milieubewustzijn een passie.
Vrijwilligers
Na een oproep meldden zich zondag zeventien mensen om de handen uit de mouwen te steken en zwerfplastic, wegwerpaanstekers, maar ook complete stoelen en kinderwagens die verspreid door de bosjes lagen bij elkaar te rapen en op te ruimen.
Alle vrijwilligers zijn afkomstig uit Roermond en omliggende dorpen. Grijpstokken had Nijskens gekregen van de gemeente en zakken had hij nog - eveneens van de gemeente - vanwege eerdere inzamelingen.
Hoogwater
"Het meeste zwerfafval vind je altijd langs de Maas, op de oevers en in de uiterwaarden. Daar blijft na hoogwater altijd veel achter." Nijskens is in het dagelijks leven technisch adviseur van de gemeente Venlo. In die hoedanigheid houdt hij zich ook bezig met manieren om (zwerf)afval in te zamelen. Maar in en rond zijn eigen woonplaats kan hij het ook niet laten. In de winter gaat hij wel twee of drie keer per week op pad gewapend met een grijpstok en vuilniszakken om op te rapen wat hij onderweg tegenkomt.
Gratis advies
En zijn 'hobby' beperkt zich niet tot het inzamelen van het afval: hij kijkt vooral ook goed om zich heen om te zien om wat voor afval op welke plaatsen wordt gedumpt en door wie. Als hij plaatsen ziet waar veel afval bij elkaar komt, belt hij soms met de gemeente of de provincie om daarover aan de bel te trekken. En hij doet suggesties hoe de afvaldumpingen kunnen worden voorkomen, bijvoorbeeld door ergens meer afvalbakken te plaatsen.
Typische locaties
Plaatsen waar veel afval ligt, zijn zoals eerder vermeld de oevers van de Maas, vooral na hoogwater, maar ook bepaalde wegen, wegbermen, op- en afritten van de snelweg, parkeerplaatsen of de omgeving van het retailpark, waar fastfoodrestaurants gevestigd zijn. Mensen halen daar iets te eten en laten het afval gewoon achter of gooien het uit de auto. "En als je bijvoorbeeld naar het station kijkt, daar zie je weer heel veel sigarettenpeuken op de grond liggen. Dat is weer een ander soort zwerfafval."
'Koop geen wegwerpspullen'
Bij het opruimen van de omgeving van de Maas valt Nijskens de laatste tijd op dat hij er altijd veel wegwerpaanstekers vindt. "Of het nou om wegwerpaanstekers gaat of om wegwerpbekers of wegwerpbarbecues, mensen zouden dat soort spullen voor eenmalig gebruik eigenlijk niet moeten kopen, want daarmee creëren we een groot afvalprobleem."
De actie van zondag had niks te maken met de landelijke opschoondag die zaterdag 20 maart is gehouden. "Het kwam nu toevallig zo uit dat we met een groep mensen konden."