Dit is een nieuwsbericht van
RTV Noord

Westerwolde opnieuw naar de rechter bij te veel asielzoekers in Ter Apel (update)

De gemeente Westerwolde gaat opnieuw naar de rechter als er na 1 september nog steeds te veel mensen verblijven in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.

Dat heeft burgemeester Jaap Velema donderdag bekendgemaakt.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente steggelen al langere tijd over de afspraak dat er niet meer dan 2.000 asielzoekers mogen verblijven in het landelijke aanmeldcentrum. Die afspraak staat zo omschreven in een contract.

Lees verder onder de video

'Nogmaals druk op COA én ministerie'

Ruim 3,5 jaar te veel asielzoekers in Ter Apel

Sinds eind 2020 verblijven er in bepaalde periodes meer asielzoekers dan toegestaan volgens die overeenkomst. Het gevolg: onveilige situaties en extra overlast.

In 2022 is er met zachte hand geprobeerd om de opvangorganisatie te laten houden aan die afspraak. Toen dat niet hielp besloot de gemeente om naar de rechter te stappen. Die legde het COA een boete op van 15.000 euro per dag op wanneer er te veel asielzoekers in Ter Apel verbleven. Een maximumbedrag van anderhalve miljoen werd begin juni bereikt.

We willen dat de situatie normaliseert

Jaap Velema - burgemeester Westerwolde

Westerwolde is al langere tijd klaar met het overvolle aanmeldcentrum en de overlast die daarbij komt kijken. Ze vinden dat andere gemeenten te weinig doen waardoor ze in Ter Apel met de problemen zitten. 'We willen dat de situatie normaliseert', zegt Velema. 'Helaas lijkt daar een nieuwe gang naar de rechter voor nodig te zijn.'

COA: 'We doen er alles aan'

Het COA hoopt en verwacht dat het niet zover komt, voorlopig tenminste. ‘We krijgen er eind deze maand 1500 opvangplekken bij. Duizend in Zaandam, de overige vijfhonderd op diverse kleinere locaties elders in het land’, laat een woordvoerder weten. Bovendien is de instroom op dit moment lager dan verwacht.

‘We informeren de gemeente wekelijks over de stand van zaken. We zouden het niet fijn vinden weer voor de rechter te moeten komen. We doen er alles aan, maar de uitstroom blijft een onzekere factor’, aldus de COA-woordvoerder.

Structureel 200 tot 300 asielzoekers te veel in Ter Apel

Op dit moment verblijven er structureel tussen de 200 en 300 asielzoekers te veel in Ter Apel. Het COA en de gemeente hadden de hoop dat er afgelopen maand verandering in zou komen, maar dat is dus niet gelukt.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol omdat asielzoekers in Ter Apel maar met moeite overgeplaatst kunnen worden naar locaties elders in het land. Daardoor hoopt het aantal mensen zich op in Ter Apel, waar alle nieuwe asielzoekers zich moeten melden.

Dit bericht is aangevuld met een reactie van het COA

Deel artikel: