Dit is een nieuwsbericht van
RTV Noord

Raad van State stelt staatssecretaris termijn voor besluit gaswinning Ternaard

De Raad van State (RvS) stelt staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief woensdag een termijn waarbinnen hij een besluit moet nemen over gaswinning onder de Waddenzee bij Ternaard in Friesland.

De NAM had de zaak aangespannen, omdat het bedrijf al lang op een besluit van de regering wacht. De vergunningsaanvragen zijn in 2019 en 2020 ingediend.

De NAM stelde de staatssecretaris vorig jaar in gebreke, omdat er maar geen besluit werd genomen. Toen wilde het bedrijf binnen twee weken antwoord. Vijlbrief gaf aan dat niet te kunnen halen, waarop de NAM naar de RvS stapte om af te dwingen dat er een termijn komt waarbinnen de staatssecretaris een besluit moet nemen. Vijlbrief heeft om een redelijke termijn gevraagd en noemde eind maart 2024.

Groningen en Friesland zijn tegen

Vijlbrief moet een beslissing nemen, maar alle andere overheidslagen zijn tegen nieuwe gaswinning. Zowel de provincies Friesland en Groningen als de gemeente Noardeast-Fryslân en het Wetterskip Fryslân willen niet dat er geboord gaat worden bij Ternaard en hebben dat ook vaak aan Vijlbrief en de rest van het kabinet laten weten.

Deel artikel: