Dit is een nieuwsbericht van
RTV Noord

Spreidingswet en winst kort geding? Paas vreest juist grotere asielcrisis

Commissaris van de Koning René Paas verwacht dat de crisis rond asielopvang in Nederland nog groter wordt en dat de spreidingswet die nu is aangenomen niet direct voor verbetering zorgt.

'Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.) heeft duizenden nieuwe plaatsen nodig dit jaar', zegt Paas. 'Met vrijwilligheid alleen gaan we er niet komen.'

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kan gemeenten pas vanaf 2025 dwingen om asielzoekers op te nemen. Daarvoor mogen gemeenten onderling nog een verdeelsleutel van asielzoekers maken, en wordt er gewerkt met bonussen voor gemeenten die vrijwillig zelf meer opvangplekken aanbieden.

Uitspraak kort geding zet meer druk op Ter Apel

'Het is te hopen dat de gesprekken dit jaar meer opleveren met de druk van de spreidingswet erachter', aldus Paas. De uitspraak in het kort geding in Groningen over het maximale aantal asielzoekers dat mag overnachten in Ter Apel verhoogt de druk nog meer, denkt de commissaris.

De rechter besloot vandaag dat er maximaal 2.000 asielzoekers in Ter Apel nog mogen verblijven. Elke overtreding kost het COA 15.000 euro per dag, met een maximum van 1,5 miljoen euro. Maar dat betekent niet dat er in één keer meer plek is voor de soms honderden extra asielzoekers die in het aanmeldcentrum verblijven. Daarom is Paas dus bang voor meer druk op de situatie.

Geen angst voor nieuw kabinet

Paas maakt zich minder zorgen dat een nieuw kabinet de spreidingswet naast zich neerlegt, omdat een aantal van de formerende partijen tegen is.

'Iedereen die eerst wat anders wil gaan proberen, accepteert dat de boel in Ter Apel uit de hand loopt. Ook een nieuwe staatssecretaris of minister is verantwoordelijk voor de organisatie van de opvang van asielzoekers. En die minister moet zich ook houden aan uitspraken van rechters.'

Deel artikel: