Een vrachtwagen van Cosun Beet Company bij de suikerfabriek
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Noord

Cosun Beet Company bouwt nieuwe fabriek in Delfzijl

Cosun Beet Company heeft concrete plannen om in Delfzijl een fabriek te bouwen die bietenpulp omzet in plantaardige producten voor wasmiddelen en tandpasta. Met de investering voor de fabriek, die tientallen banen moet opleveren, is zo’n 50 miljoen euro gemoeid.

De provincie Groningen draagt met drie miljoen euro subsidie bij aan de komst van de fabriek en directeur Paul Mesters van Cosun is blij met die steun. ‘Dit is een hele mooie stap’, stelt hij onomwonden vast.

Cosun Beet Company wil tien procent van de bietenpulp die als reststof vrijkomt bij de vestiging Vierverlaten gebruiken voor de nieuwe plantaardige producten. Dankzij deze innovatie kan bietenpulp worden ingezet als milieuvriendelijke vervanger van grondstoffen voor verf, wasmiddelen, tandpasta, shampoo en make-up.

Wachten op groen licht

‘Deze subsidie helpt ons enorm om de business case van de grond te krijgen’, zegt Mesters. Cosun is zelf voornemens zo’n vijftig miljoen euro te investeren en dit kan dertig tot veertig banen opleveren. Cosun gebruikt dit jaar om de business case door te rekenen.

Eind dit jaar hakt Mesters een knoop door. Onder meer de hoge gasprijs kan invloed hebben op de uitkomst, geeft de CEO toe. Wanneer er groen licht volgt, verwacht Cosun komend jaar al te kunnen starten met de bouw.

Als de fabriek er komt is dat niet alleen goed nieuws voor Cosun zelf. Ook de boer die suikerbieten aanlevert zou in de toekomst meer voor zijn product kunnen krijgen. 'Dit gaat bijdragen aan het inkomen van de boer', stelt Mesters.

Impuls voor werkgelegenheid

Naast het inkomen van de boer en directe werkgelegenheid kan de fabriek ook indirecte werkgelegenheid opleveren. De bietenpulp wordt met de vrachtwagen van Vierverlaten naar Delfzijl vervoerd.

Het is niet de enige ontwikkeling die Cosun in Delfzijl start. Eerder dit jaar maakten Avantium en Cosun bekend een fabriek te bouwen voor de ontwikkeling van plantaardige glycolen, een grondstof die verpakkingen en polyester textiel moet vergroenen. ‘Het is dezelfde opzet, maar die investering staat hier los van’, legt Mesters uit. ‘Die ontwikkeling is ook minder ver dan deze.’

'Goed nieuws'

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol (CDA) is opgetogen over de investering van Cosun. ‘Dit is hartstikke goed nieuws’, zegt hij. ‘De bouw van deze fabriek is heel belangrijk voor het vergroenen van de industrie. We zijn hier heel blij mee.’

Deel artikel: