Dit is een nieuwsbericht van
RTV Noord

Nieuwolda maakt zich zorgen om verdwenen gezin: ‘Ik hoop dat de kinderen veilig zijn’

Maandag moest een 45-jarige man uit Nieuwolda voorkomen bij de rechtbank Groningen voor ernstig huiselijk geweld. In de rechtbank bleek dat het gezin met vier kinderen spoorloos verdwenen was. In Nieuwolda is de schok groot.

In de voortuin van de verdachte ligt dinsdagochtend een blauwe kinderfiets op z'n kant. De woning zelf zit potdicht. Het fietsje oogt wat misplaatst in de wijk achter het verzorgingshuis van het dorp. In deze rustige straat wonen voornamelijk senioren; geen gezinnen met vier kinderen.

In juni was de straat een stuk minder rustig. De 45-jarige man ging toen door het lint en gooide zijn eigen ramen in. Ook een paar honderd meter verderop in het dorp was er onrust. In de woning van zijn partner, de moeder van hun peuterzoontje, sneuvelden de ruiten ook. Zij kwam er minder goed vanaf dan hij: ze kreeg de steen in haar gezicht en liep ernstige verwondingen op. Ze wil geen aangifte doen.

Verdachte komt niet opdagen

‘Ernstige mishandeling’, luidt de verdenking van het Openbaar Ministerie (OM). Het staat zwart op wit op de dagvaarding die bij hem in de bus valt: hij moet zich maandag 13 december verantwoorden voor de politierechter in Groningen. Hij komt niet opdagen. Zijn advocaat heeft ook geen idee waar het gezin kan zijn.

Een dorpeling, die niet bij naam genoemd wil worden, heeft wel een vermoeden waar ze zitten, maar wil dat alleen met de politie delen. ‘In het belang van de kinderen. Ik hoop dat zij veilig zijn.’

Steekpartij

De man kreeg in juni een straatverbod vanwege de mishandeling. Daarom bivakkeerde het gezin tijdelijk noodgedwongen in de kleine seniorenwoning van de verdachte. Buren hadden daar wisselende gevoelens over. Er was geluidsoverlast vanwege te veel mensen in een te kleine woning.

Het straatverbod kwam bovenop een andere straf. De man, die onlangs met zijn gezin meedeed aan het tv-programma De Achterblijvers van de NPO, zat nog in zijn proeftijd voor een steekpartij in Delfzijl. Daar had hij twee jaar cel en een jaar voorwaardelijk voor gekregen. Hij was sinds begin 2021 weer uit de gevangenis. Afgelopen zomer werd zijn enkelband definitief doorgeknipt. Een vrij man, behalve in zijn hoofd.

Er kwam veel op hem af buiten de gevangenis

Een inwoner van Nieuwolda

'Tikkende tijdbom'

In de NPO-serie konden kijkers zijn leven buiten de gevangenis met vallen en opstaan zien. Een man die zijn best doet voor zijn gezin, maar geplaagd wordt door de gevangenis in zijn hoofd. Hij heeft last van paniekaanvallen en ernstig oorsuizen, waardoor hij slecht tegen prikkels kan. Tel daar vier kinderen en een klein huis bij op.

‘Het was een tikkende tijdbom’, blikt een dorpsbewoner terug op de tijd na zijn vrijlating. ‘Er kwam veel op hem af buiten de gevangenis. Maar voor zover ik weet is er nooit eerder sprake geweest van geweld. De kinderen zagen er ook goed uit.’

Vluchten voor de problemen

Hij weet dat hij in zijn proeftijd de fout in gegaan is en wat hem boven het hoofd hangt. Dat vertelt de reclassering hem, maar hij weet het zelf ook. Hij voelt zich opgejaagd, zeggen dorpsgenoten. Hij heeft last van angsten en paniek. Wat als hij weer de cel in moet?

Het gezin besluit te vluchten voor de sores in Nieuwolda. De komende rechtszaak, de schadevergoeding van de vorige veroordeling, de psychische problemen: het wordt te veel, de grond wordt te heet. Zij gaat mee; de kinderen hebben geen keuze.

De zorgen om de kinderen merk je wel in het dorp

Sander Madern van Dorpsbelangen Nieuwolda

Ineens tellen drie groepen van de plaatselijke school een klasgenootje minder. Volgens een betrokkene uit het dorp is gezegd dat ze verhuisd zijn naar Rotterdam. Waar ze zijn? Niemand die het zeker weet.

'Dit leeft hier wel'

In het dorp wordt er veel over gesproken, weet Sander Madern van Dorpsbelangen Nieuwolda. ‘De zorgen om de kinderen merk je wel in het dorp. Men schrikt hier van en dit leeft natuurlijk wel hier. We hopen allemaal op een goede afloop en dat de kinderen veilig zijn en blijven.’

De rechtszaak tegen de man is aangehouden en wordt behandeld als hij weer boven water is. Hij staat inmiddels op de internationale opsporingslijst en komt vast te zitten zodra hij is opgespoord.

Deel artikel: