Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

'Lukraak opkopen van boeren heeft weinig zin'

Met het opkopen van 25 tot 75 agrarische bedrijven kan veel meer worden bereikt in de strijd tegen stikstof dan met het lukraak opkopen van 200 boeren. Dat staat in een rapport van de Wageningen Universiteit, opgesteld in opdracht van de provincie Gelderland.

De beste manier om stikstof te reduceren is volgens het rapport om te kijken naar bedrijven met de grootste impact op de natuur. Die bedrijven liggen vooral aan de westkant van de Veluwe en zijn intensieve veehouderijen zonder veel grond.

Alle ballen op de Veluwe

Volgens de provincie zijn de huidige plannen van het kabinet ontoereikend. Vooral de Veluwe blijft overbelast en volgens gedeputeerde Peter Drenth moeten juist alle ballen op dat gebied. "En juist de centrale ligging van de Veluwe zorgt voor een sleutelrol in de stikstofaanpak."

De provincie wil dan ook dat de beschikbare middelen voor dit natuurgebied worden gebruikt. Daarbij wordt wel gemikt op vrijwilligheid bij deze bedrijven. "Die bedrijven moeten dan natuurlijk wel willen meewerken aan de opkoopregeling", aldus de provincie.

Kalkoenboer

Eerder deze week bleek uit berekeningen van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico dat dat een kleine groep veehouderijen verantwoordelijk is voor onevenredig veel stikstofneerslag op natuurgebieden. Eén kalkoenboer uit de gemeente Ermelo zou meer stikstof uitstoten dan alle Nederlandse automobilisten samen besparen door overdag niet harder dan 100 kilometer per uur te rijden. Van de 25 grootste vervuilers komen er liefst zeventien uit onze provincie.

Als het aan D66-voorman Rob Jetten ligt, worden zogenoemde piekbelasters zo snel mogelijk uitgekocht om de stikstofuitstoot terug te dringen. Hij wil daarmee onder meer ruimte creëren voor het bouwen van woningen.

Afgedankte pc

De kalkoenboer uit Ermelo wijst erop dat zijn bedrijf al sinds 1986 bestaat, nog voor er stikstofwetten kwamen en er Natura 2000-gebieden bestonden. De uitkoopregeling is volgens hem helemaal niet vrijwillig en ook verre van loyaal. "In de huidige regeling komt er enkel een schamele gebouwenvergoeding en de dierrechten worden opgekocht", laat hij weten in een reactie.

Hij vindt dat de waarde van het bedrijf bepaald moet worden 'op de vrije markt in het geval er geen overheidsingrijpen was geweest'. Volgens de kalkoenboer krijgt hij geen vergoeding voor het staken van de economische activiteiten. "Als een websitebouwer zijn bedrijf verkoopt, krijgt hij hopelijk toch wel iets meer dan alleen een vergoeding voor zijn afgedankte pc?"