VVD'er met migratieachtergrond doodmoe van zondebokpolitiek: 'Het zal nooit genoeg zijn'
Het Arnhemse VVD-raadslid Rebin Maref is moe. Doodmoe van het steeds maar moeten bewijzen dat hij met zijn migratieachtergrond wél deugt. Van links tot rechts ziet hij hoe burgers met een migratieachtergrond in de verhitte woordenstrijd rondom de rellen in Amsterdam over een kam worden geschoren. Ook door zijn eigen VVD. Het zet hem voor de vraag of hij zich nog thuis voelt in de politiek. Zijn gevoel wordt breder gedeeld.
Tijdens de bijdrage van PVV-fractievoorzitter Coen Verheij deze week in de Arnhemse gemeenteraad, merkte Maref dat zijn woorden over mislukte integratie anders bij hem binnenkwamen dan normaal. Wethouder Nermina Kundic keek Maref aan, ook zij heeft een migratieachtergrond. Beiden schoten vol.
'Wil niet in slachtofferrol'
Het was niet voor het eerst dat hij dit soort woorden uit de mond van Verheij hoorde, erkent Maref. "Maar in de context van afgelopen week, raakte het me. Ik ben niet opgevoed om in een slachtofferrol te kruipen, maar moet ik me nu weer bewijzen? Weer aangeven dat ik afstand neem van gebeurtenissen zoals in Amsterdam?"
Wanneer is het genoeg, vraagt Maref zich af. "Wanneer ben ik niet meer die buitenlander? Of al die hoogopgeleide mensen met een migratieachtergrond die ik spreek en die serieus bezig zijn met hun studie of carrière? Zijn die allemaal mislukt? Dat kan toch niet?"
Faillissement van de politiek
Het probleem zit in de ogen van Maref niet alleen bij zijn eigen VVD. "Het probleem is de politiek. Of zijn politici. Ik voel de afstand tussen mij en die politiek groter worden, terwijl ik er zelf nota bene onderdeel van uitmaak. De manier waarop wij omgaan met onze kernwaarden is zo opgeschoven, dat ik mij er niet meer in herken." Toch zal het lidmaatschap van de VVD opzeggen zijn zorgen niet wegnemen, ziet Maref. "Nu kan ik mij nog binnen de partij uitspreken."
Ik hoef toch niet telkens uit te leggen dat de islam vredelievend is? Dat vraag je toch ook niet aan het christendom na elk incident met een christen?
Ook moskeebestuurder Mustafa Akpinar is het zat dat mensen met een migratieachtergrond en moslims zich steeds maar weer moeten verantwoorden rondom dit soort incidenten. "Ik hoef toch niet telkens uit te leggen dat de islam vredelievend is? Dat vraag je toch ook niet aan het christendom na elk incident met een christen?"
In zijn kindertijd werd de 36-jarige Akpinar nog als individu benaderd, ervaart hij. "Nu worden mensen met een migratieachtergrond als een homogene groep gezien."
'Geen Jodenhaat in islam'
Dat Jodenhaat en de islam bij elkaar horen, is volgens Akpinar flauwekul. "Ik heb nog nooit een gebed gehoord dat daartoe oproept. Ook de koran doet dat niet. Toch wordt alles gelinkt aan religie en aan alle aanhangers van de islam."
Hoewel hij het steeds moeilijker vindt om over dit soort beladen onderwerpen te spreken omdat woorden vaak verkeerd worden geïnterpreteerd, moet je uiteindelijk toch weer met elkaar in gesprek om elkaar te begrijpen, ziet de moskeebestuurder.
'Ieder weldenkend mens is daar tegen'
Ook Omar* verbaast zich erover hoe snel hij op deze manier wordt weggezet bij de groep 'mislukkelingen'. Hij is bouwkundige, afgestudeerd aan de TU in Delft. Omar vindt dat alle Moslims over één kam worden geschoren. "Terwijl het gaat om een paar honderd jongeren. Moslims en Marokkanen voelen zich verplicht hier afstand van te nemen. Waar gaat dat over? Mensen werden bij de rellen in Amsterdam om hun paspoort gevraagd en in elkaar geslagen. Daar is ieder weldenkend mens natuurlijk tegen."
Zelf is Omar als jongetje van 13 met zijn ouders hier naartoe gevlucht. "Ik ben zo trots op Nederland. Ik heb hier nu zelf kinderen. Hoezo is hun integratie mislukt? Zij krijgen gewoon de Nederlandse normen en waarden mee." Omar vluchtte voor vrijheid. "Dat is ook de vrijheid om over sommige dingen anders te mogen denken."
'Zorgen voor kinderen en kleinkinderen'
Verbaasd is moskeebestuurder Khaled Mouhouti niet over de doorgeslagen politieke polarisering. "Als je samen gaat werken met partijen die vinden dat wij hier niet gewenst zijn, kun je daar niet verbaasd over zijn. Voor die partijen ben ik nooit voldoende geïntegreerd. Ik maak me daar zorgen over voor mijn kinderen en kleinkinderen."
Ook Mouhouti voelt de behoefte te benadrukken dat hij alle geweld ten zeerste afkeurt. "Altijd. Die rellen in Amsterdam zijn vreselijk. Bij Feyenoord-Ajax gebeurt dat ook. Dat zijn hooligans. Idioten. Dat zit niet in moslims of de islam."
'Moslims zijn het spuugzat'
Dat er wordt gesproken over het intrekken van paspoorten, vindt hij dan ook 'te gek voor woorden'. "Je moet het geweld aanpakken. De daders opsporen. Niet een hele gemeenschap afrekenen. Mensen zijn het spuugzat en denken serieus na of ze hier nog wel willen blijven."
*echte naam bekend bij de redactie