Defensie kiest niet voor munitiedepots in Zevenaar, Zoelen en Toldijk
Nieuwe munitiedepots in Zevenaar, Zoelen en Toldijk gaan er niet komen. Dat meldt het Ministerie van Defensie. Ook komt er geen nieuw oefenterrein om te trainen met explosieven in Loenen. Wel komt er mogelijk een helikopter landingsplaats op Vliegveld Deelen. Defensie wil graag meer oefenen in eigen land en is op zoek naar geschikte locaties om personeel, voertuigen en munitie in onder te brengen.
In een brief aan de Tweede Kamer geeft Defensie duidelijkheid over welke locaties wel en welke verder niet onderzocht gaan worden. In Loenen komt geen terrein om te oefenen met explosieven. In de brief staat dat 'de locatie in Loenen in de buurt van een Natura 2000-gebied ligt en het is niet eenvoudig uitvoerbaar binnen het geldende juridisch kader en de vigerende natuur- en milieuwetgeving.'
Ereveld
Maar er zijn meer redenen: 'Daarnaast zijn er op deze locatie andere significant negatieve effecten zoals het aantal geraakte woningen en hinder op omgeving. Het in gebruik nemen van de locatie Loenen is daarnaast onwenselijk door de directe nabijheid van het Ereveld Loenen.'
Ook in Stroe en Ermelo gaat er niet geoefend worden met explosieven. Wel wordt voor Stroe en Ermelo de mogelijkheid van intensivering van activiteiten op bestaande defensielocaties verkend.
Ook geen depots in Zoelen
Ook heeft het Ministerie van Defensie besloten om Zoelen-Oost en Zoelen-West definitief niet verder te onderzoeken als mogelijke locatie voor een munitieopslagplaats. Wethouder Pieter Neven is verheugd over deze uitkomst: “Het college van burgemeester en wethouders is zeer tevreden met het besluit van het Ministerie. Dit betekent een grote opluchting voor onze inwoners die lange tijd met onzekerheid hebben geleefd. Het is duidelijk geworden dat deze locaties vanwege diverse redenen, zoals de sloop van 66 woningen, de gevolgen voor de lokale economie, de aanwezigheid van beschermde komgronden, de nabijheid van het Amsterdam-Rijnkanaal en de kwetsbaarheid van de infrastructuur, niet geschikt zijn voor een munitiedepot.”
Grootschalige munitieopslag
Inwoners van Zevenaar kunnen opgelucht ademhalen, er komt geen munitiedepot. 'Voor Zevenaar betreft het in het meest negatieve geval dat 33 woningen geraakt worden. Verder zijn er voor deze locatie zeer negatieve effecten op het gebied van waardevolle landbouwgrond en infrastructuur naar voren gekomen.'
Ook de opslag in Toldijk is van de baan. 'Uit het onderzoek naar de effecten voor de natuur is gebleken dat er voor de locatie Toldijk in het meest negatieve geval 74 woningen geraakt worden.' Teveel woningen hebben volgens Defensie last van de plannen en daarom gaan die niet door.
Impact te groot
Wethouder Gosselink van de gemeente Bronckhorst is tevreden met de uitkomst: “Ik ben blij met de keuze van Defensie om de locatie in Toldijk niet verder te onderzoeken. De impact van een munitiedepot in Toldijk en omgeving is te groot. Dat heeft onze krachtige samenleving duidelijk kunnen maken en dit hebben wij vanuit de gemeente ook volmondig ondersteund.”
De militaire organisatie nam deze besluiten op basis van de eerste resultaten van de milieueffectrapportage (planMER), bestuurlijke overleggen in alle provincies en gesprekken met inwoners in heel het land.
Wat wordt wel verder onderzocht
Wel wordt er verder onderzoek gedaan naar nieuw terrein om te oefenen en trainen met explosieven in Arnhem en Rozendaal. Ook de plannen voor Vliegveld Deelen blijven. Mogelijk komt daar een landingsplaats voor helikopters. Ook worden er mogelijk onbemande cargodrones gestationeerd.