Een boeket bloemen ter illustratie.
Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Gemeente Zutphen doet bloemetje in de ban, bloemist niet blij

50 jaar getrouwd of de gezegende leeftijd van 100 jaar bereikt? Dan weet je een ding zeker: de burgemeester staat op de stoep met felicitaties en een bloemetje. Maar niet in de gemeente Zutphen. Op initiatief van de Partij voor de Dieren geeft de gemeente geen bloemen meer, omdat die volgens een meerderheid van de gemeenteraad niet duurzaam zijn.

"Het doet meer stof opwaaien dan ik had gedacht", zegt Iris Vellema van PvdD in Zutphen. "Als je iets wilt veranderen aan een traditie, ligt dat gevoelig. Dat zie je ook met vuurwerk. Maar we willen hiermee vooral een statement maken: denk na wat je doet als je een bloemetje koopt."

Want volgens Vellema zijn bloemen giftig omdat er bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij het kweken. En kosten ze veel CO2 omdat veel bloemen uit het buitenland worden ingevlogen en niet duurzaam in kassen worden gekweekt.

Als alternatief geeft de gemeente Zutphen nu bijvoorbeeld 'bloembommetjes'. "Dat zijn biologische gekweekte zaadbommetjes die je in je tuin kunt planten of in een potje op je balkon. Dan kun je er veel langer van genieten. Bloemen zijn een wegwerpproduct, na een week gooi ze alweer in de kliko."

'Dit steekt heel erg'

Bloemisten in Zutphen zijn op z'n zachtst gezegd niet blij met het besluit van de gemeente. "Ik heb het gevoel dat de gemeente zich niet heeft verdiept in hoe de bloemisten hier bezig zijn met duurzaamheid", zegt bloemist Josepha Liefers van De Klavertuin. "Het steekt me heel erg, want we zijn er juist zo mee bezig. Ik koop bloemen in van Nederlandse kwekers en heb een MPS-A-duurzaamheidskeurmerk. Ik kan van iedere bloem laten zien wat de weg is die die aflegt van de kweker naar mij. En die kweker werkt 100 procent duurzaam."

Volgens hoogleraar Marcelis is het inderdaad belangrijk om de consument goed te informeren waar bloemen vandaan komen. "Ik zie grote verschillen met bloementeelt in andere landen. Daar is het belang van duurzaamheid nog niet zo doorgedrongen. En die bloemen worden vaak ingevlogen."

'Te snelle conclusie'

Toch kun je, volgens hoogleraar Tuinbouw van de Wageningen Universiteit (WUR) Leo Marcelis, niet stellen dat bloemen veel milieuschade opleveren.

"Dat is een te snelle conclusie. De bloemensector in Nederland is volop in beweging met het minimaliseren van bestrijdingsmiddelen en zoveel mogelijk gebruiken van biologische bestrijdingsmiddelen. In de Nederlandse kassen worden water en mineralen zoveel mogelijk hergebruikt. Het enige waar nog hard aan gewerkt wordt, is de hoeveelheid energie die er gebruikt wordt. Maar de sector is hard bezig om klimaatneutraal te worden."

Vellema lacht schamper. "Best duurzaam dus. We juichen het natuurlijk toe dat ze klimaatneutraal worden, maar laat ze die kassen dan gebruiken om voedsel te kweken, niet voor snijbloemen."

'Geen reden om bloemen te laten staan'

Maar dat de gemeente Zutphen geen bloemen meer geeft, levert volgens de hoogleraar geen substantiële milieuwinst op. "En ik zie geen reden voor de consument om het bloemetje te laten staan."