Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Zeldzame uil duikt op in woonwijk: 'Ik ben hier naartoe gerend'

Menig Nijmegenaar zal raar opkijken als hij of zij vrijdag door de stad slentert. In de wijk Bottendaal staat een grote groep mensen naar boven te loeren. Compleet met grote cameralenzen en verrekijkers. In een boom in de wijk is namelijk een bijzonder beest te bewonderen.

Het gaat om een uil. En niet zomaar een. Op foto's is een vogel te zien met opvallende pluimpjes aan de kop en een zwartbruin verenkleed. Zou het een oehoe kunnen zijn? Dat zou bijzonder zijn, want de oehoe is een van de grootste uilen ter wereld en komt niet veel voor in Nederland.

"Zeker weten een oehoe", bevestigt bioloog en verslaggever Anne Schumacher. "Wat een coole waarneming."

'Koffie mee'

Ruud Schouw is een van de gelukkige vogelaars die het beest met eigen ogen ziet. "Het is hier volle bak", legt hij uit. "Er staan echt enorm veel mensen op straat."

Ruud is vogelaar in hart en nieren. "Ik was aan het werk op de universiteit. Toen appte een oud-collega ineens. Hij zei dat er een oehoe in de wijk Bottendaal zat. Ik ben hier toen hard naartoe gerend om het zelf te zien. En nu staan er meer mensen. Het is een gezellige bedoening."

Ik zag ook wel wat jaloerse blikken van andere fotografen

Ruud staat al 'twee uurtjes' te kijken naar de gevederde gast. Maar het dier zit er al langer. "Hij is vanochtend rond 10.30 uur voor het eerst gezien. Ik denk dat hij vanochtend heeft gejaagd en nu hier is gaan zitten", vervolgt Ruud. "Die zit er nog wel tot het einde van de dag. Ik ben zelf tussendoor even naar huis gegaan. Maar nu heb ik eten en koffie mee. Dus we gaan hier even zitten."

  • April Ranshuijsen
  • April Ranshuijsen
  • Eric van Haalen

'Vriendin nam camera mee'

Tom Oude Vrielink is ook vogelaar. Net als Ruud was hij snel ter plaatse. "Dit zie je niet iedere dag", legt hij uit. "Ik was eigenlijk op m'n werk. Dus ik heb mijn vriendin gevraagd of ze hier zo snel mogelijk met mijn camera kon komen. Nu staan we samen te fotograferen. Een aardige buurtbewoner liet me net zelfs in huis zodat ik een mooie foto kon maken vanuit het zolderraam. Dat is toch echt mooier dan vanuit zo'n laag perspectief. Je hebt 'm dan echt op ooghoogte. Ik zag ook wel wat jaloerse blikken van andere fotografen."

Ondertussen wordt het steeds drukker. "Er staan hier wel dertig mensen", zegt Tom. "Auto's toeteren en het is een hele happening."

"Mensen komen hier om te kijken wat er aan de hand is", vertelt ook Ruud. "Dan leg je uit dat er iets heel bijzonders in die boom zit. Want er zijn maar honderd oehoes in Nederland. Die zie je nooit. Laat staan in de stad. Dan is iedereen meteen onder de indruk. Er komen ook steeds meer mensen bij."

Wat doet dat met de vogel? "Die uil zit op die tak en het interesseert hem geen lor", zegt Tom met een lach. "Hij pluk wat aan zijn veren en zit te relaxen. Ik moet eigenlijk wel weg zo, maar dat probeer ik zo lang mogelijk te rekken."

Valkenier

Ruud blijft ook nog wel even. "Het is een prachtig mooie dag met heel lekker weer." Hoe denkt hij dat de oehoe daar terecht gekomen is? "Ik ben geen bioloog, maar soms duiken dit soort vogels op. Het kan zijn dat roofvogels misschien hun jachtterrein uitbreiden. Maar een oehoe is wel heel bijzonder."

Anne Schumacher heeft nog een andere theorie. "Het is goed om even te checken of de uil die geen bandje of ring aan z'n poot heeft, dat is een teken dat hij van een valkenier zou kunnen zijn."

Volgens Ruud is dat niet het geval. "Hij is niet geringd. Er heeft zich trouwens ook geen eigenaar gemeld."

Bekijk hier de beelden van de oehoe:

Zeldzame uil duikt op in woonwijk