Advies voor een ontmoeting met wolf: 'Lopen kan, rennen niet'
Een wolf op de Veluwe houdt de afgelopen dagen de gemoederen bezig. Vorige week werden drie honden gepakt door 'een dier'. De dader is in zeker twee gevallen een wolf, meldt de provincie. Het gebeurde op dezelfde plek in Harderwijk. De gemeente zou informatieborden plaatsen met adviezen over de wolf, maar die hangen er vooralsnog niet. Glenn Lelieveld heeft wel advies voor recreanten die een wolf tegenkomen.
Begin augustus werd nog een kind omver geduwd door een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. DNA op het kleding van het meisje kon bevestigen dat het om een wolf ging. Als reactie riepen verschillende Utrechtse gemeenten op om niet meer met kleine kinderen naar het gebied te komen. In het hondenlosloopgebied bij de Leuvenumseweg geldt een aanlijnadvies.
Nu zijn ook in Gelderland meerdere incidenten geweest. Glenn Lelieveld is als expert verbonden aan de Zoogdierenvereniging. Volgens hem gaat het om twee wolven met afwijkend gedrag: "In het geval bij de Veluwse wolf is het gedrag ontstaan door het voeren van de wolf. Dat is echt zwaar verboden en zorgt voor problemen", zegt de onderzoeker.
Van wilde zwijnen is bekend dat ze vaker overlast veroorzaken als ze bijgevoerd worden. En het zijn dus ook alleen wolven met afwijkend gedrag die honden aanvallen, zegt Lelieveld.
Sla niet op de vlucht
Als je het dier ziet, kan je eerste reflex zijn om je biezen te pakken en er vandoor te gaan. Maar dat kan je beter niet doen. Lelieveld's advies: Stop met snel bewegen. "Roofdieren reageren op beweging", legt hij uit. "Het jachtinstinct van honden, tijgers, leeuwen, katten en ook wolven wordt getriggerd als iets beweegt. Welke hond of kat kan een bewegend speeltje weerstaan? Zo kan ook een wolf een fietser of ruiter die recht op hem afkomt maar moeilijk negeren." Wat doe je dan wel?
- Het beste is om te stoppen met bewegen. Stop met lopen en stap van je fiets af.
- Geef de wolf de ruimte om weg te lopen. Hij zal je misschien even aankijken of een paar stappen naar je toe doen om te kijken wat je bent.
- Als je bang bent, ga dan niet gillen. Ongecontroleerd gillen maakt een wolf nerveus. Gebruik je angst om je stem te verheffen.
- Maak je groot als de wolf te dichtbij komt. Praat duidelijk met luide stem.
- Loop je met je hond? Houd hem dan aangelijnd als je in een gebied loopt waar wolven voorkomen. Is hij niet aangelijnd en zie je een wolf? Roep je hond bij je, zorg voor rust in plaats van wild geblaf en zorg dat je hond achter je staat. Rijd je op een scootmobiel? Je kunt de toeter van je scootmobiel gebruiken om de wolf af te schrikken.
Tips voor de ruiters
Zit je op de rug van een paard? Dan volg je een iets ander stappenplan.
- Galoppeer niet weg, blijf rustig.
- Om de paarden niet alarmeren, klap niet in je handen of zwaai niet met je armen.
- Als de wolven niet meteen weggaan, ga dan zelf op rustig tempo een andere kant op.
- Volg in geen geval de wolf, ook niet om bijvoorbeeld foto's te maken. Wolven staan, net als alle wilde dieren, klaar om zichzelf te verdedigen wanneer ze in het nauw worden gedreven.
- Als een hond meedoet aan de rit: houd er rekening mee dat wolven honden kunnen zien als concurrenten in hun territorium. Honden dienen daarom in wolvengebieden aan de lijn te zijn en bij paarden en mensen te blijven.
Lelieveld vat het kort samen: "het zijn vooral fatsoensregels. Gedraag je gewoon en dan komt het in principe goed."
Eind volgende week moeten de informatieborden hangen, laat een woordvoerder van de gemeente Harderwijk weten.
Dit is een aangepaste versie van een artikel dat al eerder verscheen op gld.nl.