Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Dit betekent de vlag die op veel plekken in en rond Arnhem hangt

In Arnhem en omgeving hangt bij veel huizen al sinds eind augustus een bijzondere vlag aan de mast. Vaak is dit een donkerrode vlag met een soort lichtblauw paard erop. De vlag staat symbool voor Operatie Market Garden. Maar wat betekent het eigenlijk?

Tijdens Operatie Market Garden werd de Britse militaire eenheid 1st Airborne Division gedropt in Arnhem en omgeving. Onder leiding van generaal-majoor Roy Urquhart vochten zij in de Slag om Arnhem. Dit was één van de divisies die bij moest dragen aan de bevrijding van Nederland tijdens Operatie Market Garden.

De divisie was te herkennen aan het logo met het gevleugelde paard Pegasus en diens ruiter tegen een maroon of kastanjerode achtergrond. Dit was het plaatje van de mouwinsignes op de uniformen van de 1st Division.

Pegasus is een gevleugeld paard. Hij wordt vaak afgebeeld als witte hengst en is afkomstig uit de Griekse mythologie. Samen met ruiter Bellerophon versloeg hij volgens de bekendste sage de Chimaera: een monsterlijk schepsel met een leeuwen- en geitenkop. Aan zijn staart zat de kop van een slang waarmee het wezen kon vuurspuwen. In de Griekse mythologie betekent Pegasus vrijheid, snelheid en moed.

Bellerophon en Pegasus vechten tegen de Chimaera, houtgravure

Eerder vertelde Roger Beets van Stichting Airborne Herdenkingen al dat het logo op de vlag mogelijk ontworpen zou zijn door de vrouw van de Britse generaal Frederick Boy Browning. De Britse troepen zouden elkaar door dit embleem op grote afstand kunnen herkennen.

Regels?

Volgens Airborne-herdenkingen dient de vlag opgehangen te worden met de 'kont van het paard' naar de mast. Dan lijkt het alsof het paard naar buiten galoppeert. Met andere woorden: de achterkant van het paard staat tegen de broekband van de vlag aan (zie openingsfoto).

Zijn er verder nog bepaalde regels om de vlag op te hangen? De website Airborne-herdenkingen geeft aan dat er geen vlaggenprotocol is voor gelegenheidsvlaggen zoals deze. Het is in Arnhem en omgeving zo dat de vlag in top gaat op 1 september en deze na het derde weekend van september weer wordt gestreken.

Het is dan ook niet de vaste regel dat je deze vlag moet binnenhalen bij zonsondergang, maar toch moet je hem wel met respect behandelen. Bij de vlaggenetiquette mag een officiële vlag na zonsondergang hangen als hij verlicht wordt. "Het is tenslotte een gebaar van respect aan hen die voor onze vrijheid gestreden hebben", staat op de site geschreven.