Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Warmtebedrijf kan duurzaamheid hout niet aantonen

Warmtebedrijf Ede beloofde zijn klanten jarenlang alleen duurzaam hout te verstoken, maar kan die belofte niet waarmaken. Dat is de uitkomst van een onderzoek door certificeerder Normec QS, dat is ingesteld na berichtgeving van Omroep Gelderland.

Omroep Gelderland ontdekte een paar maanden geleden dat er problemen waren met een opslaglocatie van het Edese energiebedrijf. Deze locatie in Hall bij Eerbeek was al zeker een jaar in gebruik maar niet bekend bij de instantie die moet controleren of het hout wel duurzaam is. En omdat deze locatie niet was doorgegeven kon niet worden vastgesteld of het bedrijf zich wel aan de regels hield. Normec QS, dat verantwoordelijk is voor het controleren van de certificaten van het warmtebedrijf, stelde na de berichtgeving een onderzoek in.

Het Edese energiebedrijf voorziet 20.000 huishoudens van warmte. Dat doen ze door houtsnippers te verbranden in drie energiecentrales aan de rand van Ede. De klanten van het bedrijf is jarenlang verteld dat er alleen hout gebruikt werd waarvan vaststond dat het duurzaam was. Zo stond het ook vermeld op de website van het bedrijf. Maar uit het onderzoek van Normec QS blijkt dat het warmtebedrijf dus niet kan aantonen dat er alleen duurzame biomassa de ovens in gaat.

Het energiebedrijf ontkende in eerste instantie dat er iets mis zou zijn met de certificaten van het hout. Maar inmiddels heeft het bedrijf toegegeven dat er fouten gemaakt zijn en niet meer mag zeggen dat het hout gecertificeerd is.

Ook de gemeente heeft steeds volgehouden dat er niets mis was met hout van de centrale. Verantwoordelijk Wethouder Versteeg zei na de publicatie van Omroep Gelderland nog tegen de gemeenteraad dat er alleen maar gecertificeerd hout in de ovens gaat. Ook trok hij het waarheidsgehalte van de berichtgeving openlijk in twijfel.

De wethouder laat nu weten dat het warmtebedrijf hem verkeerd geïnformeerd heeft. Hij vindt dat niet kunnen en spreekt van een vertrouwensbreuk tussen de gemeente en het warmtebedrijf. Versteeg benadrukt verder dat er 'op dit moment onvoldoende basis is voor een goede samenwerking met het warmtebedrijf'.

Warmtebedrijf Ede laat weten dat ze met de certificerende instantie in overleg is welke claim ze wel mogen doen.

Omroep Gelderland heeft een onderzoeksredactie die misstanden aan het licht brengt. Kent u zo'n verhaal en wilt u dat dat wordt aangekaart? Lees dan hier hoe u contact met ons kan opnemen.