Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Dorien mogelijk huis uit voor NAVO-bommen: 'Ik dacht dat het een grap was'

Dorien Brussen woont op een boerenerf in Toldijk, vlak bij een van de vier Gelderse locaties die bij Defensie in beeld zijn voor een enorme opslag voor NAVO-bommen en munitie, in Hummelo. Toen ze een uitnodiging voor een voorlichtingsavond over de plannen kreeg, schrok ze: "Ik dacht eerst dat het een grapje was, ik keek echt in vertwijfeling naar mijn brievenbus."

Dat zegt Dorien tegen de NOS. Defensie heeft een kaart gepubliceerd waarop vier locaties staan voor een enorm munitiedepot voor de NAVO, omdat de NAVO zich moet voorbereiden op de mogelijkheid van oorlog. Vier locaties liggen in Gelderland, maar zo'n locatie betekent gedwongen verhuizingen.

De schrik zat er bij haar vooral in dat haar huis zou moeten worden gesloopt wanneer de munitieopslag er komt. En niet alleen haar huis, in Hummelo en Toldijk zouden zo'n honderd huizen moeten wijken. Ook op de andere mogelijke locaties betekent de komst van een opslag dat bewoners moeten verhuizen.

Zones rond munitiedepot

Het huis van Brussen staat in 'zone A', dat is de zone die het dichtst tegen de mogelijke munitieopslag ligt. Defensie hanteert vier verschillende veiligheidszones rondom de depots. In zone A mag niet gewoond en gewerkt en worden en mag geen transport plaatsvinden, in zone B mag alleen niet gewoond worden en in zone C mogen geen gebouwen staan waar tijdens een groot deel van de dag veel personen aanwezig zijn, zoals een school of café.

Zones rondom een mogelijke munitieopslag in Hummelo, volgens een Defensiekaartje.

Petitie naar gemeente

Voor Brussen betekent het dat zij, mocht de opslag er komen, haar huis moet verlaten. "Wij voelen ons in de steek gelaten. We begrijpen heus dat defensie ruimte nodig heeft, maar de manier waarop het nu gaat is wel heel bijzonder."

Brussen is, naast haar werk in het onderwijs, secretaris van Toldieks Belang. Die bewonersvereniging gaat maandagavond een petitie aanbieden aan de gemeente. "We hebben ook op allerlei plekken spandoeken opgehangen en geflyerd tijdens het dorpsfeest." Toldieks Belang doet dus actief een beroep op de gemeente Bronckhorst, waar Hummelo en Toldijk onder vallen. Brussen: "We krijgen signalen dat het nog niet hoog genoeg op de agenda staat daar."

Burgemeester Marja van der Tas is het daar niet mee eens: "Wij hebben er alle begrip voor dat bewoners geschrokken zijn van het feit dat we nu een mogelijke locatie zijn." De burgemeester vertelt dat ze de communicatie vanuit defensie richting het college van B&W in eerste instantie niet erg duidelijk vond: "Ze meldden ons pas erg laat dat er een informatiebijeenkomst vanuit defensie georganiseerd zou worden."