Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Vitesse lijkt gered, miljoeneninjectie van 'droomkandidaat'

Vitesse staat op het punt te worden weggetrokken van de afgrond. Een 'droomkandidaat' nadert een akkoord met de grootste schuldeiser Coley Parry. Ook is hij bereid miljoenen in de club te pompen en tekorten weg te werken. De 'nieuwe informatie' moet nu zo snel mogelijk richting de licentiecommissie. Wellicht krijgt Vitesse dan maandag alsnog uitstel om alles wat nodig is te regelen. "We proberen zover mogelijk te komen", zegt de directie van de club.

De miljonair achter de schermen waarover Omroep Gelderland al dagen berichtte is de 48-jarige Guus Franke, geboren in Ewijk en nog een onbekende in de voetballerij. Hij bezocht in zijn jonge jaren regelmatig wedstrijden van Vitesse en voelt zich al jaren verbonden met de club.

Franke is eigenaar van advies - en investeringsmaatschappij Axiom Partners, een internationaal concern met een miljardenomzet. Het bedrijf zegt te bouwen op duurzame financiële structuren.

Sponsor in de Formule 1

Franke (48) is oprichter van Axiom en zetelt in het Zwitserse Cham, het land waar hij ook woont. Een van zijn ondernemingen is ook Circle8. De ondernemer verder actief als grote sponsor bij Aston Martin in de Formule 1.

Allerlaatste strohalm

De waarschijnlijke redder van Vitesse is aangedragen door een bevlogen lid van de businessclub. Dat is Boudewijn Sanders die Franke weer kent vanuit zijn netwerk. Sanders is directeur van XMile dat actief is in de maritieme- en olie-industrie.

Sanders wees Franke op Vitesse en bracht de partijen met elkaar in contact. Dat gebeurde ongeveer twee weken geleden. Sindsdien is Franke met een team van deskundigen elke dag bezig om de club in zijn bezit te krijgen. Dat is een loodzware bevalling.

'We proberen zover mogelijk te komen'

Er liggen bankgaranties klaar om tekorten te dekken. De Gelderlander wordt gezien als allerlaatste strohalm. Interim-directeur Edwin Reijntjes reageerde zondagavond laat kort op de vele ontwikkelingen die zich maar blijven opvolgen. "We zitten in allerlei calls om zo ver mogelijk te komen", zegt hij desgevraagd.

Vitesse voert niet alleen veel overleg met Franke, maar ook de licentiecommissie, met schuldeiser Coley Parry, met de emotionele achterban en met de nieuw aangestelde commissarissen en bestuurders die de aandelen moeten onderbrengen. Het is voor Reijntjes en zijn ervaren adviseur Paul van der Kraan de moeilijkste klus ooit in het voetbal.

Vorige week nog was het de bedoeling om een plan te maken samen met de Amerikaan Frank McCourt die ook eigenaar is van Olympique Marseille. Maar hij haakte vorige week af.

Naar verluidt omdat Mc Court genoeg had van de stroeve onderhandelingen met zijn landgenoot Parry. Vitesse slaagde er niet in een sluitende begroting te presenteren bij de KNVB. Dat zorgde voor paniek en toenemende onzekerheid over het voortbestaan.

Nog onbekend in de voetbalwereld

Franke moet de reddende engel worden die Vitesse uit het moeras trekt. Behalve supporter van Vitesse is hij ook een maatschappelijk betrokken persoon die erg gecharmeerd is van de projecten die de Arnhemse club opzet. In de voetbalwereld is hij nog een onbekende. Sanders noemt Franke een 'droompartij' voor Vitesse.

Het struikelblok voor de investeerder om echt door te pakken is al weken Parry, de grootste crediteur van Vitesse met 14,3 miljoen euro. Parry bedong ook een hoog rentepercentage voor zijn leningen (12 procent) en nam boeteclausules op waardoor de de vordering flink opliep. Hij maakte onder de vorige directie ook nog andere harde afspraken.

Spanning maximaal

Met Parry is Franke nu al tien dagen in gesprek. Ook zondag zaten beide partijen weer langdurig aan tafel. De spanning is inmiddels tot het maximale opgevoerd.

De KNVB spreekt zich vandaag (maandag) namelijk uit over het wel of niet afgeven van een proflicentie. Die staat al maanden onder enorme druk. Voorwaarde is dat er een schriftelijke deal ontstaat met Parry die ook ter goedkeuring ingezien wordt door de licentiecommissie.

De Amerikaan heeft de onderhandelingen tot op het scherpst van de snede gevoerd. Hij veranderde daarbij regelmatig van standpunt. Parry wil(de) zijn investeringen terug, mede ingegeven door wrok.

Wrok en frustraties

Nog altijd is hij 'zeer gefrustreerd' dat de licentiecommissie de herkomst van zijn geld niet vertrouwde en hem Vitesse niet liet overnemen. Ook bij de beroepscommissie ving de zakenman bot. Verder vond hij dat Vitesse hem vaak de schuld gaf in de media.

Volgens Parry had hij echter nooit controle over de situatie.Hij stelde in een statement voor de betalingen uit te stellen met een jaar. Voor Vitesse was dat geen optie.

'Parry wordt bijna volledig afgekocht'

Franke bleef ondertussen de topkandidaat, hoewel zich ook nieuwe investeerders meldden bij Vitesse. Franke gaat heel ver om Vitesse in handen te krijgen. Hij moet grootaandeelhouder worden. Op hoofdlijnen zijn alle partijen volgens bronnen nu tot overeenstemming gekomen, maar Parry blijft onvoorspelbaar.

De eigenaar van investeringsmaatschappij Common Group wordt naar verluidt bijna volledig afgekocht. Via een regeling wordt hij in termijnen terugbetaald. Voor de licentiecommissie is het geen optie dat Parry grip en invloed houdt op Vitesse. Dat zorgt voor extra druk.

'Franke is eerlijk en standvastig'

Sponsor Sanders omschrijft Franke als een 'eerlijke en standvastige man met gevoel voor humor'. Volgens Sanders sluit Vitesse met hem het 'mooiste huwelijk' dat het zich kan wensen.

"Hij wil de club echt terugbrengen naar Arnhem. Terug naar de basis, want de gekke jaren zijn wel voorbij. En vanuit die basis weer opbouwen. Laten we hopen dat het definitief rondkomt met deze droomkandidaat."

De op handen zijnde redding van Vitesse lijkt net op tijd te komen. Rekeningen en salarissen van het personeel kunnen nauwelijks nog betaald worden. Vitesse verkeert in acute geldproblemen. De miljoeneninjectie die Franke van plan is te doen nadat hij er met Parry uit is, zou een gigantische impuls zijn voor de toekomst.

Uitstel met zicht op behoud licentie

Franke werkt ook met de directie van Vitesse nog aan een sluitende begroting voor de licentiecommissie. Pas dan kunnen ook andere problemen getackeld worden zoals het herstellen van de bankrelatie met ING en het tekenen van de jaarrekening door accountant BDO.

Voor Vitesse is het echter een zenuwslopende race tegen de klok. Mocht er vanavond een definitieve oplossing komen zou een hoger beroep kunnen worden afgewend. De Arnhemse club kan dan mogelijk nog wat uitstel krijgen met uitzicht op behoud van de profvergunning.