Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Leider omstreden pro-Palestijnse organisatie speecht tijdens studentenprotest

De leider van de omstreden organisatie Samidoun was dinsdagavond aanwezig op het studentenprotest op de Radboud Universiteit. Dat blijkt uit beelden die gedeeld worden op X. Samidoun is een pro-Palestijnse organisatie die al verboden is in Duitsland vanwege hun antisemitische uitspraken en steun aan terreurbeweging Hamas. Volgens hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme Edwin Bakker hoeft dit niet te leiden tot Amsterdamse taferelen, maar vraagt het wel om extra scherpte: "Het gaat wel om radicale organisaties en dat is wel iets om in de gaten te houden."

Sinds maandagmiddag wordt er op de campus van de Radboud Universiteit geprotesteerd door studenten. Ze eisen dat de universiteit de banden met Israëlische partners openbaar maakt en verbreekt. Zolang die eisen niet worden ingewilligd door het College van Bestuur, blijven de studenten zitten in hun tentenkamp. Daar hebben ze al twee nachten geslapen, ondanks het advies van de universiteit om dat niet te doen.

De sfeer in het tentenkamp is vooralsnog rustig. Wel is het aantal tentjes gegroeid. Waren het er maandagavond nog zo'n 15 tot 20, spreekt een verslaggever ter plaatse nu van maximaal 40 tenten. Bij de protestmars van vandaag liepen honderden mensen mee.

Op X worden beelden gedeeld waarop te zien is dat de leider van Samidoun, de Palestijnse vluchteling Mohammed Khatib, bij het tentenkamp een speech houdt. Hij benoemt onder meer dat de beweging belangrijk is voor de Palestijnen en de maatschappij.

Verboden in Duitsland

De Europese leider woont in België en had tot voor kort een erkenning als vluchteling. Sinds april dit jaar is de hij niet meer welkom in België, schrijft de Vlaamse krant De Tijd. Bij het Vlaamse anti-terreur-orgaan zou Khatib als 'haatprediker' bestempeld zijn. Volgens een andere Vlaamse krant de Standaard zou Khatib tijdens een Belgisch protest hebben gezegd dat de aanval van Hamas in Israël geen terreur is, maar 'een antwoord op decennialange terreur en bezetting van Israël'.

Samidoun is een pro-Palestijnse beweging die zichzelf identificeert als 'Solidariteitsnetwerk voor Palestijnse gevangenen'. Khatib, die in België woont, is de coördinator van alle Europese takken van Samidoun. De omstreden organisatie is sinds vorig jaar verboden in Duitsland omdat ze volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken anti-Joodse en anti-Israëlische propaganda verspreiden en vanwege hun steun aan buitenlandse terroristische organisaties zoals Hamas.

Gaat niet voor problemen zorgen

In Nederland is de organisatie niet verboden, maar ligt wel gevoelig. Zo stelde de SGP in maart dit jaar vragen aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz over de aanwezigheid van Khatib in Nederland en of voor hem geen inreisverbod nodig is. Yeşilgöz antwoordde dat daar vooralsnog onvoldoende aanleiding voor is.

Dat de organisatie niet verboden is in Nederland heeft volgens hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme Edwin Bakker van de Universiteit Leiden alles te maken met de Duitse wetgeving. Die is anders dan hier in Nederland: "In Duitsland worden veel van dit soort organisaties verboden omdat ze antisemitische uitspraken doen. Dat heeft alles te maken met het verleden van Duitsland. In Nederland doen we dat eigenlijk bijna nooit. Maar antisemitisme blijft ook een probleem in Nederland, dus het is wel iets om in de gaten te blijven houden."

Bakker denkt niet dat de aanwezigheid van het Samidoun kopstuk voor problemen bij het Nijmeegse protest gaat zorgen. "Het kan ervoor zorgen dat mensen die wat gematigder zijn in hun standpunt zich niet willen associëren met een radicale groep en daarom weggaan. Aan de andere kant is de komst van radicale groepen voor veel mensen al spannend genoeg. Ze durven dan geen stap verder te gaan."

De aanwezigheid van de leider vraagt wel wat van de organisatoren zegt Bakker. "De organisatoren moeten heel scherp zijn op wie er in hun midden zijn, en wat zij bijvoorbeeld online doen. Het kan zijn dat ze online op een heel andere manier naar buiten treden. Straks wordt je ergens in meegezogen waar je geen onderdeel van wil zijn. "

De organisatie van het protest laat weten aan Omroep Gelderland dat ze geen probleem zien in de aanwezigheid van Mohammed Khatib.