Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Q-koorts aangetroffen bij bedrijf in Brakel

Bij een melkschapenbedrijf in Brakel is Q-koorts vastgesteld. Dat laat demissionair minister Piet Adema weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de eerste besmetting sinds 2016.

In zijn brief schrijft de minister dat de Q-koortsbacterie tijdens een reguliere controle werd gevonden in de tankmelk van het bedrijf. De verdenking op besmetting werd gemeld op 16 april, de officiële bevestiging volgde een dag later. Twee dagen daarna heeft de NVWA het bedrijf bezocht en monsters genomen. De uitslag van die monsters was positief. De bacterie in de melk komt waarschijnlijk van een of enkele jonge dieren die niet gevaccineerd waren.

Het besmette bedrijf is een melkschapenbedrijf in Brakel met 83 volwassen dieren en op dit moment 45 aanwezige lammeren. De boer in kwestie heeft aangegeven alle schapen van het bedrijf de komende periode af te voeren naar de slacht. De NVWA is een onderzoek- en handhavingstraject gestart op het Brakelse bedrijf. Als blijkt dat de dierenhouder overtredingen heeft begaan wat betreft de vaccinatieverplichtingen, wordt hij beboet.

Risico's voor volksgezondheid laag

De Q-koortsbacterie wordt vooral overgedragen van geiten en schapen via de lucht naar de mens. De risico's voor de volksgezondheid in de omgeving worden door het RIVM in dit geval als laag ingeschat. De GGD Gelderland-Zuid en lokale bestuurders zijn geïnformeerd over de besmetting. Ook worden maatregelen genomen om te voorkomen dat andere dieren worden besmet.