In deze gemeente zijn tientallen arme gezinnen straks schuldenvrij
Een bijzonder experiment in Arnhem. De gemeente gaat alle schulden aflossen van tientallen huishoudens in Immerloo II. Deze buurt staat te boek als 'armste postcodegebied van Nederland'.
Schulden hebben een verwoestend effect op mensen, stelt de gemeente Arnhem. "Ze leiden tot een mensonwaardig bestaan, zeker wanneer het gaat om gezinnen in een kwetsbare situatie."
Mensen met schulden zien de problemen vaak opstapelen en het is moeilijk deze negatieve spiraal te doorbreken. Ook ziet Arnhem dat schulden vaak van generatie op generatie worden doorgegeven.
Om hier een einde aan te maken, worden de schulden van zo'n veertig tot zestig huishoudens in één keer opgekocht. Bovendien krijgen de deelnemers aan het experiment Immerloo Schuldenvrij twee jaar lang begeleiding om te werken aan hun toekomst.
425.000 euro in opkoopfonds
Hoeveel schuld er gemiddeld per huishouden wordt afgelost, weet de gemeente Arnhem niet. In het opkoopfonds komt 425.000 euro, laat een woordvoerder weten aan Omroep Gelderland. Dat geld komt van drie lokale stichtingen.
De uitvoeringskosten voor onder meer de begeleiding van de huishoudens en de coördinatie, monitoring en evaluatie van het experiment worden betaald door het Rijk en de gemeente.
Ieder kind dat opgroeit in armoede is er één teveel
Wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks geeft aan dat het oplossen van problematische schulden méér kost dan de daadwerkelijke waarde van alle schulden bij elkaar. "Dat moet anders", benadrukt hij.
Bij de start van de proef krijgen gezinnen met kinderen voorrang. "Ieder kind dat opgroeit in armoede is er één te veel. We willen ervoor zorgen dat die armoede bij deze generatie stopt. Met het kwijtschelden van schulden willen we het tij keren”, geeft collega-wethouder Cathelijne Bouwkamp aan. Zij is ook betrokken bij het experiment.
Andere aanpak nodig
Volgens de gemeente Arnhem wordt er in ons land veel gedaan op het gebied van schuldhulpverlening en armoedebestrijding, maar is het niet voldoende. Door ingewikkelde regelgeving, schaamte, taalachterstand of een afnemend vertrouwen in de overheid nemen mensen vaak ook niet zelf de eerste stap. Dit vraagt om een andere aanpak.
Wethouder Lauriks is blij dat met hulp van de drie stichtingen kan worden onderzocht hoe de spiraal rondom schuldenproblematiek écht kan worden doorbroken.
"Tegelijkertijd voel ik ook de schaamte omdat wij als overheid financiële hulp nodig hebben voor een taak die wij zélf moeten kunnen dragen", voegt hij daaraan toe. "Want het is in de grondwet verankerd dat het aan de overheid is om te zorgen voor een zeker en menswaardig bestaan. En tóch lukt het ons tot op heden niet om voldoende aan deze plicht te voldoen.”
Het experiment in Arnhem duurt twee jaar. De eerste huishoudens zijn inmiddels benaderd.