Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Studentenvereniging met extreemrechtse banden blijft welkom op Radboud Universiteit

De Groot-Nederlandse Studenten Vereniging (GNSV) heeft banden met verschillende extreemrechtse organisaties. Dat blijkt na onderzoek door Omroep Gelderland. Toch blijft de studentenvereniging welkom op de Nijmeegse Radboud Universiteit.

Afgelopen zomer raakten leden van de Groot-Nederlandse Studenten Vereniging slaags met demonstranten van Actiegroep Nijmegen. Die demonstranten waren het er niet mee eens dat de GNSV aanwezig mocht zijn op de introductiemarkt van de Radboud Universiteit. Die ophef was voor Omroep Gelderland reden om onderzoek te doen naar de GNSV.

Uit dat onderzoek blijkt dat de GNSV contacten onderhoudt met verschillende extreemrechtse groeperingen. Zo was de voorzitter van de Nijmeegse afdeling van de GNSV, Daan Meershoek, onlangs te gast bij de Parijse studentenvereniging ‘Cocarde Étudiante’. Dat is een vereniging met extreemrechts gedachtegoed die banden heeft met een inmiddels verboden groep neonazi’s.

Voorzitter ook actief binnen extreemrechtse Geuzenbond

Mary* van onderzoekscollectief Capitol Terrorists Exposers doet met openbare bronnen onderzoek naar extreemrechtse clubs. Door foto’s te bestuderen die gedeeld worden in chatgroepen, kwam zij er achter dat Daan Meershoek ook actief is binnen de Geuzenbond. De Geuzenbond is door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding aangemerkt als een extreemrechtse organisatie.

De GNSV is rechts-extremistisch

Willem Wagenaar, onderzoeker Anne Frank Stichting

Willem Wagenaar, onderzoeker van de Anne Frank Stichting gaat nog een stap verder. Volgens hem is de GNSV zelf een rechts-extremistische organisatie. "De GNSV streeft het solidarisme na. Dat is een extreemrechtse ideologie die zich afzet tegen de democratie en een samenleving nastreeft waarin witte Nederlanders dominant zijn en etnische minderheden niet dezelfde rechten hebben."

Volgens Wagenaar is er ook geen verschil tussen de GNSV en de Geuzenbond . “De GNSV is opgericht door leden van de Geuzenbond die zijn gaan studeren. Niet alleen houden ze er hetzelfde gedachtegoed op na, achter de schermen is het feitelijk een en dezelfde organisatie.”

Ook Omroep Gelderland vond verschillende aanwijzingen voor die nauwe verwevenheid tussen de GNSV en de Geuzenbond. Zo blijkt uit foto’s van de intromarkt van vorig jaar, dat een van de oprichters van de Geuzenbond aanwezig was in de stand van de GNSV. Ook mag de GNSV, leden werven in het verenigingsblad van de Geuzenbond.

Veroordeelde holocaust-ontkenner spreekt op congres GNSV

Beide clubs organiseren samen het ‘Groot-Nederlands Jongerencongres’. Een bijeenkomst waar dit jaar Dries Van Langenhoven als spreker aanwezig was. Van Langenhoven is de oprichter van de extreemrechtse jongerenbeweging 'Schild & Vrienden'. Hij is in België veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor rassendiscriminatie en het ontkennen van de holocaust.

In een reactie op de bevindingen van Omroep Gelderland geeft een woordvoerder van de universiteit aan dat de intromarkt niet alleen open staat voor door de universiteit erkende studentenorganisaties, maar ook voor externe partijen, mits ze akkoord gaan met de gestelde huisregels.

De GNSV blijft daarom welkom, want ze hebben volgens de universiteit beloofd zich aan de huisregels van de intromarkt te zullen houden. Dat wil zeggen dat ze zich tijdens de markt niet discriminerend uit mogen laten en geen mensen mogen uitsluiten.

Reactie Groot-Nederlandse Studenten Vereniging

De GNSV laat in een reactie weten dat ze een studentenvereniging zijn met als doelgroep rechtse studenten en dat ze niet bijhouden of hun leden ook actief zijn binnen andere organisaties. Ook laten ze weten inderdaad deel te nemen aan het Groot-Nederlands Jongerencongres en contacten te onderhouden met verschillende rechtse studentenorganisaties in Europa.

* om veiligheidsredenen niet haar echte naam, maar deze is bekend bij de redactie. Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Samuel Verschoor.