Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Exotisch Chinees hertje duikt op in achtertuin

Een egel of vogel in je achtertuin, dat ziet iedereen wel eens. Maar een Chinese muntjak op je gazon? Dat gebeurt niet zomaar. Toch is er bij Irene Spann-De Swart in Kekerdom al meerdere malen een zogenoemd 'blafhert' een kijkje komen nemen. "Ik dacht eerst dat het een kat was."

Spann-De Swart kwam de muntjak al een keer eerder tegen in het donker. "Een kat was het dus niet, dus ik dacht dat het gewoon een vreemd beest was." Niet veel later kwam dat vreemde beest weer terug. En dit keer in het daglicht. "Eén van mijn kinderen riep ineens: 'Wat is dat nou?!'"

Dat het dier zo weinig gespot wordt in Nederland is niet gek, want het is een exoot, legt ecoloog bij ARK Rewilding Nederland Thijmen van Heerde uit. Hoe die terecht is gekomen in de achtertuin van Spann-de Swart is moeilijk te zeggen. "Het kan zijn dat er al een kleine populatie in Duitsland zit en dat die de grens is overgestoken. En, hoewel het dier in gevangenschap houden niet meer mag, kan hij daar ook uit ontsnapt zijn."

'Tam beestje'

"Hij is niet schuw", zegt Spann-De Swart. Omdat haar gezin in eerste instantie nog niet helemaal wist waarmee ze te maken hadden, besloten een van de kinderen een kommetje water buiten te zetten. Hij bleef rustig staan. "We konden best dichtbij komen. Het is een tam beestje."

En dat terwijl muntjakken over het algemeen schuwe dieren zijn. "Je kunt dan inderdaad de link leggen met gevangenschap, maar dat is niet zomaar gezegd", legt Van Heerde uit. "Soms komen ze gewoon uit een gebied waar geen mensen zijn. Die interactie zijn ze dan niet gewend en dat kennen ze domweg niet."

Bekijk hier de beelden die Irene maakte in haar tuin:

Muntjak in Kekerdom

De muntjak komt eigenlijk uit China, maar is ondertussen ook in onder andere Groot-Brittannië en Frankrijk al ingeburgerd. In Nederland krijgt hij nog niet echt voet aan de grond. Volgens waarneming.nl is de muntjak in de afgelopen vijftien jaar 58 keer eerder in Nederland gezien. Niet onlogisch, want de overheid ziet het dier liever zo snel mogelijk verdwijnen.

Mocht het dier niet snel een grens oversteken, dan zal faunabeheer van de provincie de opdracht krijgen om het dier af te schieten. Het blafhert staat namelijk op de exotenlijst. "Ze planten zich heel snel voort en hebben hetzelfde soort dieet als het hert. Het is ook de kleinste variant van de hertensoort", legt Van Heerde uit. "Er is geen ruimte voor, of ze kunnen andere soorten weg concurreren."

Het is voor deze muntjak dan ook niet waarschijnlijk dat die lang in Nederland kan blijven.