Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Dit is de beste buurt van Nederland en wel hierom

Een prettige omgang tussen buurtgenoten, rust, sociale veiligheid en heel veel groen in de nabije omgeving. De Arnhemse wijk Alteveer-Cranevelt heeft het allemaal. Sterker nog: nergens in Nederland is het beter wonen dan in deze wijk. Dat blijkt allemaal uit het jaarlijkse buurtonderzoek van burenplatform Nextdoor en de Vrije Universiteit Amsterdam.

"Oh serieus, wat ontzettend leuk", reageert Lianne Konings op het nieuws. Ze is lid van de wijkvereniging en doet veel om de sociale cohesie in de wijk te bevorderen. Echt verbaasd is ze natuurlijk ook weer niet. "Het is een hele goede buurt. Iedereen kent elkaar en weet elkaar altijd wel te vinden. Bij nood, maar ook voor gezelligheid."

8.9 als rapportcijfer

Middels een grootschalige enquête kregen de onderzoekers zicht op het buurtleven in ons land. Uiteindelijk resulteerde dat in een 8.9 als rapportcijfer voor de nummer één. Landelijk gezien ligt het gemiddelde buurtcijfer op een 7.5.

"We doen dit nu voor het derde jaar op rij", licht Geert Mol van Nextdoor toe. "We zijn dus altijd afhankelijk van wat we terugkrijgen", vult dr. Smets van de VU aan. Met zijn team onderzocht hij uiteindelijk hoe de rapportcijfers, die bewoners zelf doorgaven, samenhangen op het gebied van sociale cohesie. Vooral het helpen van buren, de kwaliteit van het contact met buurtgenoten, sociaal vertrouwen en de ervaren mate van criminaliteit en onveiligheid speelden de belangrijkste rol in de algehele waardering van de buurt.

We gaan samen eten, koken samen en er worden feestjes gegeven

Ook de organisatie van buurtactiviteiten en buurtinitiatieven vormen een belangrijke graadmeter voor de beoordeling. Daarin is Konings in haar buurt één van de kartrekkers. "We gaan samen eten, we hebben een atelier voor ouderen, we koken samen voor de mensen, er worden feestjes gegeven. Dat noemen we hier onze buurtfabriek."

Drie Gelderse buurten in top 10

"Wat opvalt, is dat in de top 10 nog twee Gelderse buurten staan, ook een beetje in hetzelfde gebied rond de Veluwe", merkt Mol op. Op twee staat namelijk de Burgemeesterswijk/Hoogkamp in Arnhem en op plek vijf zien we de buurt Oosterbeek Zuidoost terug. "Het is blijkbaar een heel aantrekkelijke omgeving."

Volgens onderzoeker Smets speelt ook het type woningen in de buurt mee. "Het zijn veel jaren 30-woningen en die zijn gewild. En dan zit je ook nog tussen het groen." Toch is het niet zo dat in de hele buurt alleen maar mensen wonen die flink wat te besteden hebben. "Er zit ook sociale huur tussen. En juist ook die mensen zijn heel enthousiast over hun buurt."