Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Loesje bestaat 40 jaar: 'Nog steeds springlevend'

Loesje, bekend van de posters met korte verrassende teksten, bestaat deze week veertig jaar. Anne was onderdeel van het clubje wereldverbeteraars in Arnhem dat de eerste teksten van de bekende posters bedacht. "Loesje was het meisje dat opgroeide en verwonderd om zich heen keek."

En terwijl Loesje opgroeide, legde ze ook de vinger op de zere plek met scherpe analyses. "We wilden een draai aan de wereld geven", blikt Anne terug. Zij woonde in het huis aan de Lawick van Pabstlaan 29 in Arnhem waar Loesje 'geboren werd' in 1983. Het was de tijd van protesten tegen kernwapens.

Wij zeiden altijd: huppelend ten strijde trekken, dansend de draak doden

Anne, onderdeel van Loesje

"Begin jaren tachtig verhardden de demonstraties. Er waren krakersrellen in Amsterdam, mensen werden van de dijk afgespoten in Dodewaard. Wij hadden allemaal zoiets van: het is heel simpel als er een ME-busje opengaat, dan leg je het af. Je bereikt er niks mee. Loesje was het nieuwe begin. Een manier om daarmee om te gaan als je een kritisch denker bent."

Weleens opgepakt

Het plakken van posters leverde in de beginjaren ook weleens gedoe op. "We zijn ook weleens opgepakt, maar kregen vaak gebak van de politie. Er is wel strijd over gevoerd door Loesje, op een goede manier. Dat werd goed opgelost."

Volgens Anne was het doel van Loesje om mensen aan het denken te zetten. "Wij zeiden altijd: huppelend ten strijde trekken, dansend de draak doden en die steken met de goden der mismoedigheid. De grootste uitdaging is dat mensen niet mismoedig worden of bij de pakken neer gaan zitten. Maar juist een mening vormen en die uiten."

Ik krijg er goede zin van. Na veertig jaar nog steeds

Anne, onderdeel van Loesje

Ook voor Mariël, een van de jongere Loesje-leden, is het belangrijkste doel om onderwerpen aan de kaak te stellen. "Maar ook mensen laten glimlachen." Het bereik van Loesje is door sociale media groter geworden. "Het is nog steeds een springlevende organisatie van mensen die met elkaar maatschappijkritische teksten bedenken. Als je kijkt naar deze oude tekst: 'streef onbekommerd naar het ideale', en naar deze nieuwe tekst: 'veranderen, begin maar alvast, de maatschappij komt wel', dan gaat het nog steeds over hetzelfde thema."

Jubileumboek

In het boek dat deze zaterdag uitkomt, reflecteert Loesje op de afgelopen veertig jaar. Ze bekijkt hoe ze er nu voor staat en richt haar blik op de toekomst. Mariël: "De kans is heel groot dat Loesje over veertig jaar nog steeds bestaat." Anne voegt daaraan toe: "Het gaat over zingeving in deze tijd met alle problematiek die op je bord ligt. Ik krijg er goede zin van. Na veertig jaar nog steeds."

* De volledige namen van de geïnterviewden zijn bij de redactie bekend.