Woningbouw bedreigt voedselbos, vrijwilligers teleurgesteld
Vol trots lopen vrijwilligers Chantal van Genderen en Chris Frencken door voedselbos Nieuwe Erven in Brummen. Onder meer bessen en bramen groeien er in het voedselbos, dat een voorbeeld is voor andere voedselbossen in het land. Waar dit voedselbos nu nog een oase van rust is, kan het er over een aantal jaar maar zo anders uitzien. De gemeente Brummen heeft de ruimte nodig om te kunnen voldoen aan het woningtekort.
Het is meer dan een alleen een voedselbos, legt Chantal uit. "Inwoners komen hier samen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, werklozen, mensen die begeleid wonen in de buurt. De sociale binding is sterk."
Inwoners komen hier samen. De sociale binding is sterk.
Juist voor die kwetsbare mensen vindt Chantal het pijnlijk dat het voedselbos op korte termijn wellicht flink wordt uitgedund. De gemeente Brummen moet voldoen aan de woningbouwambities van de landelijke overheid. Voor 2030 moeten er in de gemeente 1.050 woningen bijkomen.
Voedselbos kleiner
Het plan is nu om 160 woningen gedeeltelijk in het voedselbos te plaatsen. Het kan niet anders dat het voedselbos kleiner wordt, geeft ook wethouder Pouwel Inberg van de gemeente Brummen toe. De bouw van die woningen helpt volgens Chantal en Chris het hele project om zeep. Dat project startte jaren terug. Chantal: "We hebben het ontworpen en aangeplant met buurtbewoners. Dat zijn allemaal kosten die anders bij de gemeente zouden liggen."
Kijk naar een korte reportage:
'Hebben iets bijzonders te pakken'
Nog elke zaterdagochtend werkt een groep vrijwilligers in het Brummense voedselbos. Het zijn zo'n 25 vrijwilligers. Het initiatief is één van de zes genomineerden voor een landelijke prijs voor 'innovatieve en inspirerende voorbeelden, die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut'. Daarnaast komen ook andere voedselbossen uit het land in Brummen de kunst afkijken.
Dat de gemeente hierin voorop loopt, ziet wethouder Inberg ook. "We zijn als gemeente ook heel erg trots op wat hier in het voedselbos gebeurt. Daar moeten we zuinig op zijn. De sociale functie van die vrijwilligers is een belangrijke functie in het dorp."
Gemeente past plannen aan
"We zijn niet tegen wonen", zegt Chantal. "Sterker nog, in het voedselbos is nu 2 hectare ruimte voor wonen. Dat wisten we en daar hebben we altijd omheen gewerkt". Chantal en de andere vrijwilligers van het voedselbos zijn teleurgesteld in het feit dat de gemeente de plannen aanpast.
"We denken nu met de huidige woningbouwopgave dat we nog meer ruimte nodig hebben", verklaart de wethouder die worstelt met het evenwicht tussen huizen en groen. "Je zoekt naar een soort balans in de samenleving tussen enerzijds groen en anderzijds moeten mensen ook een dak boven hun hoofd hebben."
Zijn er dan echt geen andere mogelijkheden voor deze woningen? Volgens wethouder Inberg kunnen de woningen ook een stuk verderop gebouwd worden. "Dat zijn wel hele langdurige processen", zegt hij er direct bij. "Dan ben je misschien wel tien jaar verder voordat je daar woningen kunt bouwen."
De gemeente en de vrijwilligers van het voedselbos verwachten er samen uit te komen.