Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Gevaarlijk virus door tekenbeten in opkomst

Via een tekenbeet kan je niet alleen Lyme krijgen maar in een zeldzaam geval ook een virus: tekenencefalitis. 'Dit virus is in opkomst', vertelt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. En de gevolgen kunnen heel vervelend zijn.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er landelijk zestien gevallen bekend van verspreiding van tekenencefalitis na een tekenbeet. In Gelderland zijn er enkele inwoners in de Achterhoek ziek geworden na het krijgen van het virus via een tekenbeet.

Een klein deel kan ernstig ziek worden

"Het virus wordt via sommige teken na een beet overgedragen en daar kan je ziek van worden. Dat virus kan bij mensen hersenvliesontsteking of bijvoorbeeld ruggenmergontsteking veroorzaken", legt Van Vliet uit. Niet iedereen wordt er volgens hem ziek van. "Binnen 15 minuten krijg je via de tekenbeet het virus binnen. Maar de meeste mensen worden er niet ziek van. Een heel klein deel kan ernstig ziek worden."

Gevaarlijk virus door tekenbeten in opkomst

'In het groen, tekencheck doen'

De komende maanden moet je volgens Van Vliet sowieso opletten als je gaat wandelen. "In het groen, erna tekencheck doen. Al is het in je eigen tuin of een kleine wandeling," luidt zijn advies. "Het is juli en het heeft net geregend dus dat betekent dat teken actief zijn. Bij actieve teken is er natuurlijk een grote kans op tekenbeten", vertelt hij verder.

Vaccin tegen verspreiding virus via tekenbeet

Bij het Vaccinatiecentrum in Wageningen merken ze ook dat er vraag is naar een vaccin tegen het virus. Verpleegkundige Pieter merkt dat reizigers er naar vragen. "Vakantiegangers die naar Oost-Europa gaan om te wandelen of te kamperen komen regelmatig langs met vragen naar de vaccinatie."

Volgens bioloog Van Vliet is zo'n vaccinatie van belang als je naar gebieden gaat waar deze teken vaak voorkomen. Ook adviseert hij zo'n vaccin als je echt intensief en langdurig gaat wandelen of kamperen in de natuur. Er is overigens ook een radar waar wordt bijgehouden of en waar er in Nederland teken zitten.