Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Deze boer laat de kalfjes bij hun moederkoe

Van de 14.000 melkveehouders in Nederland houden er slechts 25 kalf en koe voor langere tijd samen. De rest haalt het kalf direct na diens geboorte weg. Dat is beter voor de boer èn de dieren, zo wordt doorgaans gezegd. Op boerderij Ruimzicht in Halle geloven ze in 'maximaal dierwelzijn', en dus ook in het lang bij elkaar laten van koe en kalf.

Boerderij Ruimzicht in het Achterhoekse Halle is in veel opzichten een bijzonder geval. Het is een biologisch-dynamisch melkveebedrijf met een tuinderij, waar bezoekers vlees en kaas kunnen kopen - en bijvoorbeeld ook de huiden van de dieren die door een slager in de buurt geslacht zijn. Daarnaast verkopen ze zelf verbouwde groenten en rauwmelkse zuivelproducten.

Maar het meest bijzonder is toch wel de wijze waarop boer Gerjo Koskamp en boerin Jara van Rooij met de kalfjes omgaan die op de boerderij geboren worden. Die worden namelijk niet bij de moeder weggehaald, zoals bij de meeste veehouderijen, maar mogen maanden bij de koe blijven.

De kalfjes groeien, uniek in Nederland, op bij oma, tantes, broers en zussen in een familiekudde. "We willen het doen zoals het in de natuur gaat", zegt Koskamp. "Dus laten we de kalfjes - en ook de stiertjes trouwens - lekker in de kudde lopen."

Vier generaties koeien

Dat is vanwege het streven naar maximaal dierenwelzijn, aldus Koskamp. Hij begon zo'n twintig jaar geleden met deze manier van melkveehouderij. Dat betekent dat de kudde nu uit vier generaties koeien bestaat.

Koskamp heeft zijn verdienmodel wel moeten aanpassen. Want de kalfjes laten rondlopen betekent minder melkopbrengst en dus minder geld. Door groentes, vlees en zuivel in eigen beheer te verkopen, kan de boerderij haar broek ophouden.

'Zo geen stikstofprobleem'

Koskamp is medeondertekenaar van het Groeneboerenplan, waarmee een groot aantal partijen in de sector natuur en landbouw op een milieuvriendelijke manier met elkaar willen verbinden. Dat plan is inmiddels aan de landbouwminister aangeboden.

Koskamp gelooft heilig in deze handelswijze. "Als iedereen zo zou werken als wij, was er geen stikstofprobleem. Wat we uitstoten, compenseren we op ons eigen grondgebied. Ruimzicht zorgt voor een gezonde voedselproductie in een bewuste omgang met de aarde en de mens. De biologisch-dynamische aanpak zorgt voor natuur, plant, dier en mens. We putten de natuurlijke bronnen niet uit."

Vanwege de manier waarop het bedrijf met moederkoe en kalf omgaat, heeft Ruimzicht deze week de Koetjes en Kalfjes-verkiezing van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier gewonnen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Gelukkig zijn er boeren die laten zien dat het anders kan. Zij zijn een voorbeeld voor de melkindustrie.”

Bijzondere werkwijze op de boerderij