Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Duizenden mensen maken deze foto uit een wereldberoemde tv-serie na

Duizenden toeristen van over de hele wereld komen naar landgoed Schoonderlogt in Elst. De hoofdrolspeler uit 's werelds populairste oorlogsserie Band of Brothers ging daar namelijk op de foto. Die foto is 80 jaar later nog wereldberoemd.

Het verhaal van de tv-serie Band of Brothers speelt zich deels op het landgoed af. Schoonderlogt was in de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van een Amerikaanse legereenheid. Commandant Richard Winters, die centraal staat in de serie, moest tijdens de Slag om Arnhem het gebied tussen Heteren en Randwijk bewaken. Acteur Damian Lewis kroop in de huid van de commandant en maakte precies zo'n foto als Winters dat tijdens de oorlog deed.

Sinds het verschijnen van de serie, die volgens gerenommeerde recensenten tot de beste allertijden behoort, komen belangstellenden uit alle uithoeken naar de Betuwe.

Er worden zelfs Band of Brothers-tours georganiseerd: van de stranden van Normandië tot het zomerverblijf van Hitler in Zuid-Duitsland. Schoonderlogt is een van de tussenstops. De fans willen het allemaal met eigen ogen zien, en het liefst net zo poseren als Lewis en Winters deden.

'Duizenden toeristen per jaar'

"Je staat er echt van te kijken hoe wereldberoemd deze locatie is", vertelt Bauke Huisman van het Betuws Oorlog Info Centrum (BOIC). "Ze komen echt overal vandaan. Zuid-Afrikanen, Brazilianen: ze komen naar Nederland speciaal voor deze plek."

Het zijn er zelfs zo veel dat de infrastructuur nodig moet worden aangepakt. Voor touringcars komt er een parkeerstrook, zodat de bussen dichtbij kunnen parkeren en niet meer in de weg staan. "Het gaat om duizenden toeristen per jaar", stelt Huisman. Een basisschool uit de buurt heeft het monument omarmd en draagt zorg voor de beplanting.

Foto onder de bogen op aanvraag

Het landgoed is privéterrein en niet iedereen kan dus precies zo poseren als Winters en Lewis. Het monument ter ere van de Amerikaanse 101e luchtlandingsdivisie tegenover het landgoed is een toegankelijk alternatief. Maar op aanvraag kunnen geïnteresseerden alsnog even een kiekje onder de poort schieten.

Ondertussen droomt Huisman verder. Er zijn plannen voor een informatiecentrum op het terrein van het landgoed om belangstellenden nog beter te informeren over de bloedige gevechten die zich daar hebben afgespeeld.

Het oorlogsmonument in Elst.