Dit is volgens boer Jan Dirk de oplossing voor het stikstofprobleem
De wormen zitten er in veelvoud in de grond, de koeien hebben er horens, en de kalfjes kunnen er de wei in. En volgens de trotse eigenaar van de Lunterse boerderij is daardoor ook nog eens de stikstofuitstoot flink gedaald. De omschrijving van de natuur-inclusieve boerderij van boer Jan Dirk klinkt haast te mooi om waar te zijn, dus dat wilden zijn collega-boeren graag met eigen ogen zien.
Tientallen boeren vanuit het hele land verschenen zaterdag op het erf van Jan Dirk van de Voort. Op het programma stonden verschillende presentaties, maar vooral ook een letterlijk kijkje naar de bodem. Want al jaren besteedt de Lunterse boer veel aandacht aan de aarde waar zijn koeien dagelijks op grazen. Want hij gelooft: een gezondere bodem zorgt voor een gezondere natuur en minder stikstofuitstoot. En hij staat daarin niet alleen.
Geen stikstofproblematiek, maar denken in oplossingen
Veertien Gelderse boeren sloegen de handen al ineen in een speciale projectgroep. Ze spreken niet over de stikstofproblematiek, maar denken in oplossingen. Het doel: beter voer, betere mest en een betere bodem. "Want als er natuurlijk gras de koe in gaat, komt het er ook gezonder weer uit." En die missie hopen ze met zoveel mogelijk boeren vanuit het hele land te delen.
"Door verandering van het rantsoen van de koeien - met een vroege weidegang - krijg je betere mest en dat heeft weer tot gevolg dat de bodem veel beter van kwaliteit wordt”, zegt boer Jan Dirk. Hierdoor zegt de projectgroep dat ze samen gemiddeld 27 procent ammoniakreductie hebben bereikt. In Den Haag gaat dat vooralsnog minder snel. "En dat zonder kunstmatigheden", zegt boer Jan Dirk. "Maar puur door anders en efficiënter te voeren."
Wormen tellen
Dat zijn grond gezond is, toont hij aan door bijvoorbeeld het aantal wormen te tellen. "Wij hebben nu 550 wormen per vierkante meter. Die zitten er omdat we niet ploegen. Als je namelijk diep ploegt, dan duurt het vier jaar voordat je die wormenstand terug hebt."
Naast positieve effecten voor de natuur en de bodem wijst Jan Dirk erop dat een natuurlijke manier van werken ook de energie- en brandstofkosten omlaag brengt. "Nu heb je een lichtere machine nodig, omdat je niet zo diep hoeft."
De provincie Gelderland is enthousiast over het project en steunt het met subsidies. "En nu Den Haag nog", zegt Jan Dirk. De vele boeren die een bezoekje brachten aan zijn erf zijn in ieder geval een heel stuk wijzer. Ze zullen de komende tijd ook worden uitgenodigd op de boerderijen van de dertien andere natuur-inclusieve boeren uit de projectgroep.