Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Rechter beoordeelt of mountainbikeroute in Achterhoek mag

Het is een klein bos- en heidegebied in de Achterhoek: de Vennebulten. Ondanks dat het klein is, is het wel een belangrijk gebied. Het maakt deel uit van het Gelders Natuur Netwerk en heeft verschillende natuurwaarden zoals stuifduinen, dekzand en reliëf. Tal van mensen recreëren in het gebied. Denk aan wandelaars, fietsers en hardlopers. Maar ook mountainbikers. En daar is veel om te doen.

Vorig jaar is in het gebied een mountainbikeroute aangelegd.

Verschillende natuurverenigingen vinden dat de mountainbikeroute een negatief effect heeft op de natuur en ze willen daarom dat de gemeente Oude IJsselstreek gaat handhaven. Maar er valt niets te handhaven, omdat er geen vergunning is aangevraagd. De natuurverenigingen willen nu dat de rechter zich hierover uitspreekt. Vandaag stonden de Bomenstichting Achterhoek, de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en Natuur en Milieu Aalten tegenover de gemeente Oude IJsselstreek in de Arnhemse rechtbank.

"Wij zijn niet tegen mountainbikers, maar we willen het gebied beschermen", zegt Annelies Karnebeek van de Bomenstichting Achterhoek. "We moeten respect hebben voor de natuur en de biodiversiteit."

Fietsen in bos niet nieuw

In het bos werd altijd al gemountainbiked. De fietsers zochten eerder hun weg kriskras door het bosperceel. "We willen met deze route juist handhaven en zorgen dat mensen via de routes fietsen", aldus de gemeente Oude IJsselstreek. Het gegeven dat er altijd al gefietst is, maakt dat gemeente vindt dat er geen vergunning nodig is voor de aanleg van de route.

De rechter wil weten hoe het nou precies zit en wat er wel en niet mag. "Is er een vergunning nodig als je een pad alleen verhard? Of is er ook een vergunning nodig als je een nieuw pad aangelegd? "Als je naar onze eigen regels kijkt, dan hoef je alleen maar een vergunning aan te vragen als je paden gaat aanleggen en verharden." Daarnaast werd er dus al gefietst. "Voor uitbreiden is dan geen vergunning nodig", aldus de gemeente.

Volgens Karnebeek betekent dit dan dat je in de gemeente Oude IJsselstreek overal paden en wegen in bossen aan mag leggen. "Maar als je teveel aanlegt, loop je vanzelf tegen beperkingen aan", aldus de gemeente.

Stapeling van activiteiten

Paarden, wandelaars, fietsers, tal van mensen maken gebruik van het bos. Dat wordt 'extensief, recreatief medegebruik' genoemd. Volgens de gemeente Oude IJsselstreek komen mountainbikers af en toe naar het bos. "Natuurlijk komen er door de aanleg van de route misschien meer mensen naar het bos dan voorheen het geval is. Maar ze komen vooral in de weekenden en in de rest van het week is het rustiger."

Volgens de Bomenstichting is het juist de hoeveelheid aan gebruiken dat het verstorend maakt. "Daarnaast vinden wij dat mountainbiken een sport is. Ruiters, bijvoorbeeld, verplaatsen zich heel rustig op hun paard door het gebied. MTB'ers flitsen door het bos." Volgens de gemeente reguleer je juist doordat de fietsers nu op de paden blijven.

De gemeente wordt bijgestaan door Pim Leemreize van de Stichting Vennemarke. De stichting wil het heidegebied in stand houden en uitbreiden. "Ik ken het gebied en kom op voor het gebied. Wij wilden die route eerst ook niet, maar we zien nu wel dat fietsers op de paden blijven. Daarnaast is er van één deel van het bos een stiltegebied gemaakt. Daar zie je de reeën weer."

Flora en fauna

De rechter wil ook graag weten wat het zou betekenen als hij zou bepalen dat er wel een vergunning nodig is? "We hebben al gekeken naar flora en fauna middels de quickscan. Ik verwacht dus eigenlijk niet dat het zou betekenen dat de vergunning zou worden geweigerd."

In Gelderland is al langere tijd discussie over mountainbikeroutes die door natuurgebieden gaan. Tegenstanders vinden dat de natuur verstoord wordt, terwijl voorstanders juist zeggen dat door de routes het fietsen wordt gereguleerd en daardoor de rest van de natuurgebieden vrij blijven van mountainbikers.

De rechter doet binnen twee weken uitspraak.