Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Meer dan 70.000 bomen gered van de versnipperaar

De bomenliefhebber kon zijn hart op deze winter. Verspreid over zeven plekken in Gelderland zijn er deze winter in totaal meer dan 70.000 bomen en struiken gratis weggegeven. Tijdens de laatste uitgiftedag van deze winter konden belangstellenden hun nieuwe boompjes ophalen en daar was veel animo voor.

"Ja fantastisch, dit is waar we het voor doen. We merken dat iedereen wil vergroenen, en door de bomen gratis uit te delen komen er enorm veel mensen op af. Dat is precies wat we willen. De tuinen van Gelderland worden straks weer wat groener en dat is perfect," vertelt Elsemarieke Spriensma, regio coördinator van MeerBomenNu.

De boompjes komen overal vandaan

Het project is een campagne van Urgenda, een Nederlandse actiegroep die zich ten doel stelt om Nederland sneller duurzaam te maken. De 'zaailingen' -zoals de kleine boompjes worden genoemd-, worden gedurende de hele winter door verzameld. "We halen ze overal vandaan. Waar je aan kan denken zijn plekken langs paden in bosgebieden, of in overgroeide vakantieparken. Maar we halen ze ook uit parken of particuliere tuinen," aldus Spriensma.

De verplantmethode is volgens de initiatiefnemers circulair, logisch en gratis. Bovendien helpt het klimaatverandering tegen te gaan, biodiversiteit te herstellen onze omgeving te vergroenen. Er is dan ook volop interesse voor deze 'ongewenste boompjes'. "Mensen vinden het ontzettend leuk, en ze zijn ook verbaasd over hoe makkelijk deze methode is. Sommigen komen wel zeshonderd bomen ophalen. Die moeten dan een groot terrein aanplanten, en zijn anders een vermogen kwijt. Maar de meeste mensen gaan met vijf boompjes weer op pad."

Claudia en Martijn met hun nieuwe boompjes

Koepelgevangenis

Zo ook Martijn en Claudia Lukassen, uit de Schuytgraaf in Arnhem. Zij hebben een stuk land achter hun tuin, wat ze willen aanvullen met berken, vlinderstruiken en lijsterbessen. "Ze waren zo enthousiast dat we wel twintig berkenboompjes hebben gekregen. Dat is voor dit stuk wel wat veel. Ik ga ze maar uitdelen aan de buren denk ik. Maar het is mooi om op deze manier iets terug te kunnen geven aan de natuur."

Een andere bezoeker had zelf geen tuin, maar wist wel een mooie bestemming voor haar nieuwe druiven en vlinderstruik. "Ik woon in de straat van de koepelgevangenis in Arnhem. Daar heb je zo'n saaie kale muur, dus daar ga ik de struiken planten. Zo kan ik mijn straat een beetje opfleuren zonder er geld aan kwijt te zijn. Leuk toch!"

Nieuwe actie

Mocht je de actie gemist hebben, wees niet getreurd: "In begin november starten we weer met het uitgraven van de boompjes. Vanaf dat moment zijn in alle boomhubs in Gelderland weer bomen beschikbaar. Mensen kunnen zich aanmelden via onze site en het in de gaten houden, zodat ze er de volgende keer op tijd bij zijn," aldus Elsemarieke.