Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Helft veerpontjes dreigt te verdwijnen: 'Miljoen per jaar nodig'

Een coalitie van belangengroepen wil dat de provincie verlies draaiende pontjes weer gaat ondersteunen, anders dreigen de oversteken te verdwijnen.

De Veerpontencoalitie van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU, TeVoet, Vrienden van de Veerponten en Wandelnet roepen de provincie op weer geld in het Gelders Verenfonds te stoppen. Dat fonds is in de jaren 90 opgericht om verlieslijdende pontjes bij te staan, maar de provincie wil niet meer bijstorten.

Volgens Marjon Kaper van de ANWB verwijst de provincie naar de betrokken gemeenten voor steun, maar zien die de pontjes vaak als sluitpost. "Al jarenlang wordt heel veel bij de gemeente neergelegd en daar is ook een keer het geld op. Als dat de richting is, gaan heel veel veren in Gelderland verdwijnen."

'Veren van essentieel belang'

Volgens de Veerpontencoalitie heeft ongeveer de helft van de 48 pontjes steun nodig uit het verenfonds. "Er is een miljoen per jaar nodig om de veren in de vaart te houden. Dat klinkt als ontzettend veel geld, maar is 50 cent per inwoner van Gelderland."

De oproep komt niet toevallig vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen. De coalitie hoopt dat het punt op tafel komt bij de formatiegesprekken.

Gebruikers van de veerpontjes zijn een petitie gestart. Die is volgens Kaper inmiddels ruim 20.000 keer getekend. "Ik hoop echt niet dat er bezuinigd gaat worden op de veren, want ze zijn van essentieel belang voor de dagelijkse mobiliteit en recreatie."