Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Helft bakkers dreigt om te vallen: 'Energierekening gaat naar de 200.000 euro'

De roep om overheidssteun onder bakkers wordt in Gelderland steeds groter. Veel bakkers komen in de problemen door de hoge energieprijzen. Hun energierekening is soms vertienvoudigd en dat kost ze tot wel tonnen per jaar. Veel bakkerijen dreigen om te vallen.

Ook bakkers krijgen het voor de kiezen, het opstoken van hun ovens kost met de huidige prijzen een fortuin. Bakker Hans Keurhorst uit Apeldoorn moet straks een flinke rekening betalen: "Afgerond zijn we nu 25.000 euro per jaar kwijt voor één bakkerijtje. Zoals het er naar uit ziet, zal het wel richting de 200.000 euro gaan."

Roep om overheidssteun onder bakkers

Tonnen euro's per jaar dus, die bakkers niet kunnen ophoesten door enkel en alleen het verhogen van de broodprijs, die al 10 procent is gestegen. Voor veel bakkerijen zal het afsluiten van een nieuw energiecontract per 1 januari dan ook de doodsteek zijn.

Verschillende brancheverenigingen voor bakkerijbedrijven roepen het kabinet op tot maatregelen en steun. Zonder die steun zal de helft van het aantal bakkerijen verdwijnen, verwacht Keurhorst, die tevens voorzitter is van het Echte Bakkersgilde. "We zitten nu op afgerond 3200 bakkerijen. We verwachten dat er wel 1500 tot 1600 zullen verdwijnen."

Bekijk hier de reportage:

Bakkers vrezen sluiting door stijgende energieprijzen