'Koop geen kortsnuitige honden', waarschuwen dierenartsen
Dierenartsen zien nog steeds veel honden in hun praktijk die door hun korte snuit last hebben van ademhalingsproblemen en andere aandoeningen. En dat terwijl het fokken van deze honden, zoals mopshonden en Franse bulldogs, al jaren is verboden.
In 2014 werd een fokverbod ingesteld voor dieren die last hebben van hun uiterlijk. In 2019 kwamen daar specifieke regels bij voor honden met een korte snuit. Honden met een snuit korter dan de helft van hun schedel mogen sindsdien niet meer worden gefokt.
Bekijk hier de waarschuwing van de dierenarts:
'Populariteit neemt toe'
Toch lijkt de populariteit alleen maar toe te nemen, ziet dierenarts Kristel de Munnik uit Ermelo. "Ik zie deze honden dagelijks in onze praktijk. Mensen kunnen nog steeds aan een kortsnuitige hond komen door bijvoorbeeld import, of nestjes die per ongeluk ontstaan."
Honden met een platte snuit zijn doorgefokt op uiterlijke kenmerken. Hierdoor hebben de hebben vaak last van ademhalingsproblemen, oogproblemen, een grotere kans op een hernia en gewichtsproblemen. De kosten kunnen hoog oplopen voor baasjes omdat de dieren dure operaties nodig hebben.
Duizenden euro's voor operaties
Volgens stichting Dier&Recht, een organisatie die campagne voert tegen het houden van kortsnuitige honden, kunnen de kosten voor extra operaties oplopen in de duizenden euro's zegt Kelly Kessen, dierenarts bij stichting Dier&Recht. "Het kan dan gaan om operaties aan de luchtwegen, herniabehandelingen, oogoperaties en correcties van neusplooien. En de grootste prijs betaalt de hond zelf, die levenslang lijdt door zijn extreme uiterlijk."
Er is nog geen import- of handelsverbod van kortsnuitige honden. De Munnik hoopt dat mensen zich daarom meer bewust worden bij de aanschaf van een hond. "De baasjes zijn zich vaak niet bewust van de gezondheidsproblemen bij deze dieren als ze ze aanschaffen. Of ze denken dat het meevalt, maar in de praktijk merken ze pas welke gevolgen het uiterlijk van de hond heeft."