Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Miljoenen lonken bij grootschalige woningbouw in Foodvalley

De regio Foodvalley rond onder meer Wageningen, Ede en Barneveld moet worden aangewezen als 'grootschalige woningbouwlocatie'. Dat stellen de Tweede Kamerfracties van CDA, VVD en ChristenUnie. Met de status maakt de regio aanspraak op miljoenen euro's uit Den Haag.

"Een grootschalige woningbouwlocatie is een gebied waar voldoende betaalbare en goed bereikbare woningen kunnen worden gebouwd, en waar we dit proces willen versnellen", zegt het Gelderse Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA). Met geld van het Rijk krijgen deze gemeenten de financiële armkracht om bijvoorbeeld industrie uit te kopen die momenteel nog binnen de bebouwde kom staat.

Veevoederbedrijven verplaatsen

In de dorpen van de Regio Foodvalley staan meerdere veevoederbedrijven binnen de bebouwde kom. Zo ook de AgruniekRijnvallei in Barneveld. "Het dorp is er in feite omheen gebouwd", aldus Carl Koetsier. De voorzitter van het Plaatselijk Belang Barneveld zou graag zien dat de fabriek plaats maakt voor woningbouw.

"De woningnood is gigantisch in Barneveld", zegt Koetsier bezorgd. "We staan te springen om woningen voor jongeren zodat die weer een kans krijgen. Het zou prachtig zijn als de fabriek midden in het centrum en naast het treinstation wordt vervangen door woningen. De fabriek kan dan elders weer een nieuwe start maken. De agrarische industrie zal op termijn minder worden, maar het is wel belangrijk dat die ondersteund blijft."

'Win-win'

Door de strenge stikstofregels en beperkte ruimte binnen de bebouwde kom hebben gemeenten moeite om voldoende woningen te bouwen. "Maar door industrie op te kopen verminder je de uitstoot van stikstof en kan je vervolgens meer woningen bouwen", aldus Geurts. "Het is echt een win-winsituatie."

Vanwege de enorme krapte op de woningmarkt wil het Rijk de komende jaren een miljoen woningen bouwen. Geurts: "Alleen al rond Arnhem en Nijmegen en de regio Foodvalley zijn tot 2040 zo'n honderdduizend nieuwe woningen nodig. Dit is ongeveer 10 procent van de nationale opgave."

Foodvalley leent zich volgens Geurts perfect om meer woningen te bouwen. "Vanwege de zeespiegelstijging en problemen met de funderingen van woningen in het westen gaan we steeds meer bouwen in het midden van Nederland. Ik zie echt kansen voor dit gebied."

Miljarden voor infrastructuur

Wanneer de honderdduizend woningen worden bewoond, neemt de druk op de bestaande infrastructuur toe. "We hebben in totaal 7,5 miljard euro beschikbaar om de infrastructuur in Nederland de komende jaren te verbeteren", aldus Geurts. "Als je zo'n status hebt dan sta je in Den Haag hoger op de ranglijst bij het verdelen van dat geld."

Achterhoek volgt mogelijk ook

Volgende week brengt het CDA, gesteund door de VVD en ChristenUnie, de motie in stemming. Als de Tweede Kamer akkoord gaat, wordt Foodvalley de zestiende 'grootschalige woningbouwlocatie' van het land. Maar als het aan Geurts ligt blijft het daar niet bij. "Ik zou heel graag zien dat er in de Achterhoek ook een gebied wordt aangewezen met dezelfde status."