Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Fikse blunder: provincie publiceert gevoelige gegevens

De provincie Gelderland is flink de fout ingegaan. Teksten in een Wob-verzoek zijn niet zwartgelakt, terwijl dat volgens de wet wel had gemoeten. Het gaat onder meer om bedrijfsgevoelige informatie.

In die stukken staan 06-nummers van ambtenaren en externe contacten en allerlei e-mailadressen. De teksten zijn wel grijsgemaakt, maar iemand is vergeten om ze onleesbaar te maken. De provincie Gelderland heeft de stukken inmiddels offline gehaald en gaat melding maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat dit wordt gezien als een datalek.

Gevoelig dossier

Het gaat om informatie over Windpark Wijchen, een gevoelige dossier. De initiatiefnemers voor de windturbines vingen bot bij de gemeente, maar de provincie pakte het plan later alsnog op. Met een Wob-verzoek kunnen belangstellenden en journalisten informatie boven tafel krijgen. Maar vanwege privacy moeten bepaalde dingen dan wel worden zwartgelakt.

'Had niet mogen gebeuren'

De provincie baalt van de blunder. "Dit had gewoon niet mogen gebeuren, we zijn er nog niet achter hoe het kan. Het belangrijkste is nu dat het hersteld wordt. Maar dit mag gewoon niet", aldus een woordvoerder van de provincie.

Ter illustratie: zo zien de 'gelakte' stukken tekst eruit:

Ook dit stukje tekst had zwart moeten zijn