Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

'8 euro voor twee friet kan echt niet', snackbars worstelen met prijzen

Snackbars in onze provincie kampen met leveringsproblemen door de oorlog in Oekraïne. Het is vooral lastig om aan zonnebloemolie, paneermeel en aardappelen te komen. En wat moet een cafetaria zonder die drie? Een rondvraag leert dat veel ondernemers zich grote zorgen maken.

"Het is behoorlijk moeilijk", zegt de eigenaar van snackbar Chico's Place in Arnhem. "De leveranciers mogen niet te veel leveren en de prijzen zijn behoorlijk gestegen. Het is echt lastig om vooral aan zonnebloemolie te komen. Ook bij de groothandel grijp je mis. De prijzen van mijn snacks moeten dan ook een beetje omhoog. Maar dat is riskant, want je bent voor veel mensen al snel te duur. En 8 euro vragen voor twee friet, dat kan echt niet."

De regering moet ondernemers helpen

Volgens het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel (CBL) komt twee derde van de geïmporteerde zonnebloemolie in Nederland uit Oekraïne. Ook als het gaat om aardappelen en tarweproducten zijn er problemen.

Voor Chico's Place moet de crisis niet te lang duren. "Als bepaalde producten over twee maanden nog steeds niet te krijgen zijn, moet ik gerechten van het menu halen. Dan verkoop ik alleen wat ik heb. Het bezorgen wordt ook steeds duurder, zeker omdat Thuisbezorgd ook een behoorlijk percentage meepakt. De regering moet aan de slag gaan om ondernemers te helpen."

'Olie is fiks duurder'

Ook in de dorpen worden de hoge kosten gevoeld. "De prijs van de zonnebloemolie is fors hoger", zegt een medewerker van cafetaria Wallies in Otterlo. "Dat is nu nog niet verrekend in de prijzen voor de gasten, maar dat komt wel als het zo doorgaat. We krijgen het gelukkig nog wel geleverd."

Als dit drie maanden zo blijft, kom ik zeker in de problemen

"Een emmer olie kost nu 6 euro meer", vertelt de eigenaar van Eethuis de Bosrand in Harderwijk. "Normaal kost een emmer 18 euro, dus dat is fiks duurder. Ook de energiekosten zijn hoog. Dus ik moet iets doen met de prijzen van mijn snacks. Mijn klanten snappen dat gelukkig wel. Ik krijg het nog wel geleverd, al bieden leveranciers wel minder aan. Als dit drie maanden zo blijft, kom ik zeker in de problemen."

"Alles wordt hartstikke duur", reageert de eigenaar van cafetaria De Blenk in Ulft. "Dus dan moet je je prijzen aanpassen. Dat is niet zo leuk, maar wat moet je dan? Ik heb nog geen tekort aan producten, maar op de lange termijn is dat best mogelijk. En als ik niks heb, kan ik niks verkopen. Daar maak ik me wel zorgen om."

De zorgen zijn minder bij cafetaria De Poort in Harderwijk, zij zeggen nog geen last te ondervinden. Ook de eigenaar van snackbar Opa'90 in Apeldoorn maakt zich nog geen zorgen. "We ervaren geen moeilijkheden; op de korte termijn zijn er geen problemen. De prijzen gaan omhoog omdat alles duurder is geworden; 10 cent hierop, 5 cent daarop, zo redden we het. De klanten hebben er nog geen klachten over. Het zijn ook geen hele hoge bedragen. Vanwege de hoge energieprijzen gaan we tegenwoordig wel eerder dicht. Nu zijn we tot 20.00 uur open in plaats van 22.00 uur."

'Wat ben ik zonder aardappelen en olie?'

In Nijmegen worden de leveringsproblemen bij snackbar Corry wel gevoeld. "Bepaalde frieten zijn niet te krijgen", deelt hij mee. "Ik sprak er laatst over met een oom van mij die ook een snackbar heeft. Hij is een ander type friet gaan verkopen omdat zijn standaard formaat niet te krijgen is. Bij de groothandel kan ik ook het vaste merk frituurolie niet vinden. Er zijn wel alternatieven, maar die zijn een stuk duurder."

Mijn klanten rijden hier niet met Mercedessen of Ferrari's naartoe

Dat prijsverschil doorberekenen aan zijn klanten is voor snackbar Corry geen optie. "Mijn klanten rijden hier niet met Mercedessen of Ferrari's naartoe. Ik zit in een studentenbuurt. Hoewel de klanten er denk ik wel begrip voor zouden hebben, wil ik een prijsstijging zo lang mogelijk uitstellen. En dat houd ik nog wel even vol."

"Het is vooral lastig als het gaat om frituurolie en friet. En wat ben ik zonder die twee? Eerst zorgt corona voor leveringsproblemen en nu een oorlog. Het is net als we met het wc-papier zagen. Mensen zijn gaan hamsteren en nu is er een tekort."

Toch denkt de frietspecialist niet dat de crisis lang standhoudt. "Ik heb eerder leveringsproblemen meegemaakt. Bijvoorbeeld door een mislukte aardappeloogst. Toen werden er na verloop van tijd aardappelen uit een ander land geëxporteerd. Ik verwacht dat zoiets nu ook gaat gebeuren. We zien het wel. Het is spannend, maar ik verwacht dat het goed komt."

Of de friet duurder wordt, verschilt dus per snackbar. Als er op termijn geen oplossing komt, ontkomt geen enkele cafetaria er waarschijnlijk aan.