Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

'Gigantische' run op warmtepompen door hoge gasprijzen

Zonder gas je huis verwarmen. Nooit eerder dachten zoveel mensen in Nederland erover na. Nu de gasprijzen door de oorlog in Oekraïne tot recordhoogte zijn gestegen, neemt de vraag naar alternatieve energie toe. Zo lijkt er een ware run te zijn ontstaan op warmtepompen, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs installatiebedrijven.

"De vraag is echt gigantisch", beaamt Marcel Baars van MBI uit Arnhem. De vraag nam al toe, maar sinds het stijgen van de gasprijzen is dat alleen maar meer geworden. "We worden nu overspoeld met aanvragen", merkt ook Martin Koopman uit Eibergen. "De omslag was in november. Eerst was het zo dat ik naar klanten toeging voor bijvoorbeeld zonnepanelen en dan vroeg ik gelijk of ze ook interesse hadden in een warmtepomp. En zo kwam dat balletje dan aan het rollen", vertelt Koopman. "Maar nu vragen mensen er zelf om."

'Gigantische' run op warmtepompen door hoge gasprijzen

Op jaarbasis had hij zo'n dertig à veertig orders. "Die heb ik nu in nog geen twee maanden tijd. Ik bezoek twaalf mensen per week in de avond om te kijken wat de mogelijkheden zijn."

Naast de stijgende gasprijs speelt volgens Mirjam Visser van Feenstra uit Tiel ook de bekendheid van de warmtepomp mee. "En de subsidie die je nu van het Rijk krijgt is ook niet onbelangrijk." Maar wie denkt daarmee direct een oplossing voor de hoge energierekening gevonden te hebben, komt wellicht bedrogen uit, waarschuwen ook de installateurs.

"De levertijden zijn momenteel lang. Als je nu een warmtepomp bestelt, wordt die in het derde kwartaal geleverd. Dat komt met name door de chips in de pomp", zegt Visser.

Bij het Eibergse installatiebedrijf van Koopman herkennen ze dat. "Als je nu van het gas af wil door een warmtepomp, dan kunnen we pas leveren in december. En dat is dan nog niet eens bevestigd, het kan zelfs nog langer duren."

Eerst isoleren en dubbel glas

Naast de levertijd is er nog een factor waardoor veel woningen bij voorbaat al afvallen voor een warmtepomp. "Je kan er niet in elk huis zomaar eentje plaatsen. In meeste gevallen moeten mensen eerst nog isolerende maatregelen nemen in huis. Bijvoorbeeld jaren 30-huizen, herenhuizen. Eerst isoleren en dubbel glas. En het liefst ook nog zonnepanelen", is iets wat Baars zichzelf vaak hoort zeggen.

"Daarnaast moet je voldoende ruimte hebben en rekening houden met het feit dat de warmtepomp wel geluid maakt", voegt Visser toe. Toch zijn dat volgens de installateurs wel allemaal zaken die aan te pakken zijn. En met de huidige gasprijzen is de warmtepomp in ieder geval een stuk sneller terugverdiend dan eerder het geval was.