Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Bijzondere beelden: zwijnen vallen wolf aan op de Veluwe

Het zijn opvallende beelden die door boswachter Frank Theunissen op Twitter zijn gezet. We zien een aanvaring tussen een wolf en wat zwijnen op de Veluwe. Maar het zijn niet de zwijnen die aangevallen worden, maar juist de wolf die met de staart tussen de benen wegvlucht. "Een wandelaar heeft meer te vrezen van zwijnen dan van wolven."

Theunissen is boswachter op de Zuid-Veluwe. Hij plaatste de beelden die opgenomen zijn met wildcamera's op social media. "Het blijft gaaf om beelden van de wolf te zien", zegt hij tegen Omroep Gelderland. "Maar nu bevestigen ze wat we al langer dachten, namelijk dat roofdieren en prooien een hele complexe relatie hebben. Er zitten zwijnenharen in wolvendrollen, maar tegelijkertijd zien we dat een wolf moet rennen voor grote wilde varkens."

"Het laat zien hoe geweldig de dynamiek is", vervolgt de boswachter. "De ene keer pakt de wolf een zwijn, maar soms denkt zo'n zwijn: jij moet aan de kant voor mij. We wisten dat we dit zouden gaan zien, maar we hebben het hier al 150 jaar niet meer meegemaakt."

Kijk naar de bijzondere beelden van de wolf die wordt verjaagd door zwijnen:

Zwijnen vallen wolf aan op de Veluwe

'Geen ontzag voor de wolf'

Maurice la Haye van de Zoogdiervereniging is een kenner op het gebied van groot wild. Ook hij is niet verrast door de beelden. "Grote keilers, zoals mannetjeszwijnen ook wel worden genoemd, jagen zo'n wolf echt wel weg", zegt hij. "Ook een zeug met jongen kun je als wolf beter met rust laten. Sterker nog, als mens kun je daar beter ook voor omlopen. Die dieren kunnen zichzelf uitstekend verdedigen en ze hebben helemaal niet alleen maar ontzag voor de wolf."

Volgens La Haye laat het zien hoe dit het gedrag van groot wild verandert. "Dieren passen zich aan, waardoor de wolf ook niet per se op de populatie drukt. Veel clubs en mensen die heel erg 'pro wolf' zijn, zeggen dat er met de komst van de wolf geen wildbeheer meer nodig is. Maar de wolf alleen kan zulke grote populaties niet controleren."

'Meer incidenten met zwijnen'

Daar komt dus bij dat enkele prooidieren wel raad weten met de wolf. "Wolven pakken wel reeën en jonge zwijnen, maar grote zwijnen en mannetjes edelherten met van die grote geweien zijn vaak geen prooi. Alleen na de bronsttijd, wanneer de hertenmannen verzwakt zijn, kunnen wolven zo'n groot dier pakken. Dat doen ze dan ook wel. Maar niet zoveel dat we geen beheer nodig hebben", legt La Haye uit.

We moeten als mens het zwijn dus niet onderschatten. "Jan met de Pet die twee keer per jaar op de Veluwe wandelt, heeft meer te vrezen van zwijnen dan van wolven. Daar zijn veel meer incidenten mee. Maar je moet alle wilden dieren met rust laten. Vossen en konijnen kunnen ook bijten. De grote grazers die zijn losgelaten hebben vaak een rustig karakter, maar het is een slecht idee om bij zo'n wild konikpaard op de rug te gaan zitten. Afstand houden is bij alle wilde dieren belangrijk."

En in het geval van grote wilde zwijnen weet de wolf dat nu ook.

Zie ook: