Achterhoek binnen twee jaar walhalla voor mountainbikers
Smalle paden, glooiingen, uitdagende bochtjes. Mountainbikers zijn er dol op en ze kunnen zich in de Achterhoek helemaal uitleven. De Stichting Achterhoek Toerisme en MTB-Achterhoek maken plannen voor de aanleg van ruim honderden kilometers aan fietsroutes voor mountainbikers. In Zelhem wordt een nieuwe route aangelegd en ook in Varsseveld is begonnen met de aanleg van een route.
Vrijwilligers zijn in de bossen bij Zelhem bezig met het zetten van de puntjes op de i. Een route van ruim 4 kilometer is inmiddels zichtbaar. "We zijn daar al een behoorlijke tijd mee bezig, hoor", zegt Henny Wolsheimer, één van de vrijwilligers. Tweeënhalf jaar geleden zijn we begonnen."
"Je gaat dan eerst kijken waar je een route wilt aanleggen", vult Bert Scheffer, ook vrijwilliger, aan. "Daarna ga je met grondeigenaren in gesprek, laat je de route uittekenen en pas daarna kun je ook daadwerkelijk aan de slag." De mannen in Zelhem zijn zeker niet de enige vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken om de Achterhoek op de kaart te zetten als mountainbikeregio.
Er zitten zo'n 700 mountainbikekilometers in het vat:
Corona heeft mensen blijkbaar aangemoedigd om een mountainbike aan te schaffen. Je kunt namelijk niet meer door een bos wandelen zonder een mountainbiker tegen te komen. "Wij Nederlanders zijn ook fietsers en de ene stapt op de racefiets en de andere op de mountainbike", zegt Jacco van Wijngaarden van MTB-Achterhoek.
Druk in het bos
Maar het zorgt wel voor uitdagingen: "Het is druk geworden in het bos en het is belangrijk dat de routes gescheiden zijn van de ruiters en de wandelaars. Het bos is in principe groot genoeg en er is ook ruimte genoeg om te zorgen dat er geen overlast is."
Dit zorgt ervoor dat mountainbikers niet kriskras door de bossen heengaan
In de Achterhoek ontstaat langzaam een heel netwerk van honderden kilometers aan fietsuitdagingen. Rondom Lochem en Winterswijk liggen al tal van routes. Een ook in de rest van de Achterhoek kan de mountainbiker straks opzoek naar uitdagingen.
"We zijn in vier fases bezig met de aanleg van de routes", zegt Jan ten Have van de Stichting Achterhoek Toerisme. We zijn nu bezig met de aanleg van de routes in Zelhem en Varsseveld. En we zijn in gesprek met grondeigenaren om te zien wat er allemaal mogelijk is. Uiteindelijk komen we uit op zo'n 700 kilometer aan MTB-Routes."
En die routes worden dan daarna ook nog met elkaar verbonden. Dus er is straks ruim 1000 kilometer aan fietsplezier in de Achterhoek. "Toeristisch gezien is dit heel interessant", zegt Ten Have. "Die toeristen komen zeker naar de Achterhoek", toont Van Wijngaarden zijn optimisme. "Als ik zelf in Nederland op vakantie ga, dan kijk ik ook waar er mooi routes zijn."
En iedereen is het erover eens dat de routes in de Achterhoek mooi zijn: "Het landschap is divers dus je ziet heel veel verschillen", zegt Ten Have. "En de routes zijn allemaal heel erg afwisselend in moeilijkheidsgraad. Dat maakt het ook interessant", vult Van Wijngaarden aan.
Het wild wil rust
Door de aanleg van kilometers aan mountainbikeroutes in de Achterhoek wordt het 'wildfietsen' tegengegaan. "Mensen maken nu gebruik van de route en gaan niet meer overal in het bos fietsen", legt Wolsheimer uit. Ook grondeigenaar Dick Looman bevestigd dat. In zijn bos wordt ook een route aangelegd: "Dit reguleert dat mountainbikers niet kriskras door de bossen heengaan en dat het wild gewoon een bepaalde rust heeft."
Het bos van Looman wordt niet alleen gebruikt door wandelaars en fietsers. Ook de jaarlijkse enduro-rit en de oldtimertrekkerrit maken gebruik van het bos: "Maar dat is slechts één keer per jaar", vertelt Looman. "Ze maken weliswaar veel meer kabaal dan fietsers, maar de mountainbikers zijn er 365 dagen per jaar. En dan moet je dus iets doen. Met zo'n route houdt het wild genoeg ruimte over."
Route Zelhem in maart open
Terug naar de vrijwilligers in het bos. Ze zijn nog druk met het verwijderen van wortels en takjes en harken het parcours mooi aan. "Ik ken dit stukje bos al 30 jaar, maar dat het zo mooi was, dat zie ik nu pas. En hoe mooi is het dan dat we hier straks allemaal van kunnen genieten", zegt Scheffer.
Maar iedereen moet nog even geduld hebben. De paden zijn namelijk afgezet met witte linten: "We gaan pas in maart open. Eerst moet alles af zijn en de grond moet nog indalen. Als mensen er nu al gebruik van maken, dan beschadigen ze de baan en dan kunnen we weer opnieuw beginnen", legt Wolfsheimer uit.
Toch zijn er al mensen die het niet kunnen laten: "Ik mag het niet zeggen, maar ik heb er stiekem al gebruik van gemaakt", lacht Dick Looman. Als grondeigenaar heeft hij natuurlijk ook een klein voorrecht. "Het viel echter wel tegen. Ik heb tien jaar niet gemountainbiket", lacht hij. "Dus het was enorm pittig, maar superleuk!"