Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Oorlogsmusea maken vuist: 'Stop met holocaust-corona vergelijking!'

De Stichting Musea en Herinneringscentra '40-'45 vindt dat de vergelijking tussen coronamaatregelen en oorlogssituaties of de holocaust moet stoppen. Ze hebben hierover een open brief naar de pers gestuurd en via sociale mediakanalen verspreid. Wiel Lenders van het Vrijheidsmuseum Groesbeek heeft ook getekend: "We moeten dit aan de kaak stellen."

"We zien het aantal uitspraken waarin de vergelijking wordt gemaakt, zowel politiek als maatschappelijk, steeds verder oplopen", legt Lenders uit. "Wij hebben een taak hierin. We moeten dit rechtzetten."

'Niet-gevaccineerden zijn nieuwe Joden'

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet noemde mensen die niet zijn gevaccineerd onlangs nog 'de nieuwe Joden'. Hij vergeleek de huidige situatie in Nederland door de coronamaatregelen met de situatie in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. De stichting en Lenders gaan niet in op specifieke situaties of voorbeelden. Het gaat hen in het algemeen om dit soort vergelijkingen in de samenleving die de laatste tijd vaker de kop op steken.

"Het is historisch gezien onjuist om de huidige situatie te vergelijken met een situatie waarin specifieke groepen mensen werden vervolgd of vermoord", licht Lenders toe. "Verder is het kwetsend voor de mensen die dat hebben meegemaakt of hun nabestaanden. Ook kun je stellen dat we nu in een democratische rechtsstaat leven. Het beleid dat nu wordt gevoerd komt van volksvertegenwoordigers die we zelf hebben gekozen. In de jaren 30 en 40 was dat met de destijdse fascistische criminele regimes totaal anders."

Educatieve functie

De open brief is onder andere ook getekend door het Nationaal Onderduik Museum in Aalten en het Airborne Museum in Oosterbeek. Lenders vindt dat hij en zijn collega's van de stichting ook vanuit hun educatieve functie de plicht hebben om op de feiten te wijzen: "Dat hoort ook bij onze taak. Een waarschuwing is op zijn plek en we denken dat deze brief ook kan helpen."