Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Posbank gaat toch niet op slot, nationaal park alleen in hoogseizoen autoluw

Nationaal Park Veluwezoom gaat alleen in het hoogseizoen op piekmomenten deels op slot voor auto’s en motoren. Dat heeft de gemeenteraad van Rheden dinsdag besloten. Het plan waarbij de volledige Posbank autoluw wordt, sneuvelde.

Het besluit om het nationaal park alleen tussen 1 april en 31 oktober deels af te sluiten, kwam er niet zonder slag of stoot. Er ontspon zich een lang debat tussen voor- en tegenstanders voor er – ver na middernacht – gestemd kon worden over het voorstel.

Scenario D

De keuze viel uiteindelijk op scenario D, een gedeeltelijke afsluiting van de Posbank. Dat terwijl het college van burgemeester en wethouders voor scenario C wilde gaan. Daarbij werd de hele Posbank inclusief het Rozendaalse Veld afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Bij het gemeentehuis waren tientallen voorstanders van dat laatste scenario aanwezig. Met prullenbakken en afvalzakken maakten de aanwezigen duidelijk tegen scenario D te zijn. Volgens de voorstanders van afsluiting komt dit plan onvoldoende de natuur ten goede. Daarnaast gaat het volgens hen de overlast niet tegen.

Voor- en tegenstanders lieten van zich horen vanavond:

Protest over de toekomst van de Posbank

Dat er uiteindelijk toch voor scenario D is gekozen, is ook tegen het zere been van wethouder Ronald Haverkamp. “Dat is natuurlijk heel erg teleurstellend. We zijn maandenlang bezig met dit project, ook met onze inwoners, om uiteindelijk tot scenario C te komen.” De gedeeltelijke afsluiting voldoet volgens hem niet aan de doelstellingen die vooraf zijn opgesteld.

Uitwerking plannen

Om het zogenoemde masterplan uit te voeren is anderhalf miljoen euro subsidie beschikbaar vanuit de provincie. Dat bedrag valt volgens Haverkamp lager uit, nu niet aan alle voorwaarden wordt voldaan.

De uitwerking van het plan volgt vanaf begin november. Dan neemt de gemeenteraad van Rozendaal een besluit over het plan. Ook daar lijkt scenario C te sneuvelen. De plannen moeten begin volgend jaar klaar zijn.