Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Herinneringen aan Tweede Wereldoorlog 'duur, zeldzaam en gewild bij dieven'

Een nieuw oorlogsmuseum beginnen, dat wordt steeds moeilijker. Voorwerpen uit de periode '40-'45 zijn namelijk steeds zeldzamer en dus steeds waardevoller. In Gendt weet Robert Braam er alles van. En ook criminelen zijn goed op de hoogte, want inmiddels zijn musea ook doelwit van inbraak.

Al sinds zijn achttiende verzamelt Robert Braam voorwerpen uit de oorlog. Inmiddels heeft hij, samen met vrijwilligers het museum Niemandsland opgericht, een nieuw oorlogsmuseum in Gendt. “Het begon toen ik naar Normandië ging. Ik bezocht daar een museum toen ik tiener was. Mijn vader vertelde over musea in onze regio, die heb ik bijna allemaal bezocht”. Met een passievolle twinkeling in zijn ogen vertelt hij trots over het begin van zijn passie als verzamelaar.

Bekijk het gesprek met Robert Braam:

Herinneringen aan Tweede Wereldoorlog 'duur, zeldzaam en gewild bij dieven'

Verzamelaar

Kort na dat bezoek begon Braam met het verzamelen van eigenlijk alles uit de oorlog. Door de jaren heen zijn uniformen, wapens maar bijvoorbeeld ook chocoladerepen uit die tijd in waarde gestegen. “Alles uit die tijd wordt steeds zeldzamer, dus ook duurder.” Het is het simpele spel tussen vraag en aanbod.

Diefstal in opdracht

Vorige zomer zijn er verschillende inbraken geweest in musea, zoals in het Limburgse Beek. Daar sloegen inbrekers hun slag en namen voor een fortuin aan verzamelwaar mee. “Dat is waar wij ook weleens bang voor zijn. Alleen voor verzamelaars is die waarde zo hoog. Wat moet je met die spullen? Dat is toch zonde om gewoon maar thuis aan de muur te hangen? We vermoeden dat dit soort diefstallen in opdracht zijn van verzamelaars die er niet zoveel geld voor willen betalen, maar de voorwerpen wel zelf willen hebben”.

Namaak

Sommige slimme fabrikanten springen in op vraag en aanbod, ze maken van alles uit oorlogstijd na. ”Dat is niet iets voor de echte verzamelaar, die wil authentiek. Maar het is wel handig als je onderdelen voor bijvoorbeeld een auto of vrachtwagen nodig hebt. De echte onderdelen stel je dan liever ten toon en de rollende delen mogen dan wel nieuw uit de fabriek komen.”