Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Bevrijdingsdefilé in Wageningen nog maar eens in de vijf jaar

Het Bevrijdingsdefilé met een militaire optocht op 5 mei in Wageningen is voortaan nog maar eens in de vijf jaar. Dat laat het ministerie van Defensie dinsdag weten.

Volgens defensie is hierover afgelopen oktober een overeenkomst gesloten met de stichting Wageningen 45. De flypast van militaire vliegtuigen en de erewacht vinden wel ieder jaar plaats.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Bevrijdingsdefilé in Wageningen nog maar eens in de vijf jaar

Wethouder Leo Bosland zei maandag in de gemeenteraadsvergadering nog dat het defilé hoogstwaarschijnlijk helemaal geschrapt zou worden omdat defensie geen medewerking meer zou willen verlenen.

Defensie stelt dinsdag dat de ondersteuning van vele herdenkingsactiviteiten in Nederland zwaar op de operationele capaciteit drukt. Daarom is besloten dat defensie het defilé een keer in de vijf jaar gaat steunen.

Directeur Thera Westerhoud van Wageningen 45 zegt binnenkort in gesprek te gaan met defensie of het eventueel toch niet vaker kan. Mocht dat tot niets leiden, dan bekijkt Wageningen 45 of er in de tussenliggende jaren een aangepast defilé kan worden gehouden.

Ultieme poging

De gemeenteraad riep eerder het college en Wageningen 45 op om nog een 'ultieme poging' te doen om defensie over te halen ook de komende jaren toch nog medewerking te verlenen aan een Bevrijdingsdefilé in Wageningen. Een motie daarvoor kwam van het CDA en werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Ook een voorstel van de VVD om veteranen te blijven betrekken in de vieringen, werd unaniem aangenomen.

Het Bevrijdingsdefilé gaat dit jaar overigens sowieso niet door vanwege de coronapandemie.